Počast žrtvama genocida

Krenuo 8. biciklistički maraton 'Goražde - Srebrenica'

Riječ je o tradicionalnom događaju kojim goraždanski biciklisti odaju počast žrtvama genocida.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2020. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Krenuo 8. biciklistički maraton 'Goražde - Srebrenica'

U organizaciji Biciklističkog kluba Goražde jutros je iz grada na Drini krenuo biciklistički maraton "Goražde - Srebrenica“

Riječ je o tradicionalnom događaju kojim goraždanski biciklisti odaju počast žrtvama genocida.

''Ovo je osmi biciklistički maraton 'Goražde - Srebrenica' u kojem sudjeluje ove godine 11 biciklista. Nekima je ovo tradicionalno učešće, dok ima i novih, mlađih biciklista koji su se vrijedno pripremali za ovaj događaj u namjeri da dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici'' - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde Adnan Efendić.

Istaknuo je da su podršku u organizaciji maratona pružili gospodarski subjekti i institucije s područja BPK-a.

''Biciklistički maraton će se kretati u dužini od 170 km a prolazi kroz općine Novo Goražde - Rogatica - Sokolac – Han Pijesak – Konjević polje – Milići – Bratunac sa odredištem u Memorijalnom centru Potočari, gdje je dolazak planiran večeras oko 19 sati. I na ovaj način želimo poslati poruku da je Goražde uvijek uz Srebrenicu i da se žrtve genocida neće i nikada ne smiju zaboraviti'' - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

Jučer su prema Srebrenici krenuli i goraždanski maratonci, a u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Vlade BPK Goražde, počast žrtvama genocida danas će biti odana "minutom za čovječanstvo''.

''Stani za čovječanstvo'' naziv je aktivnosti koja će biti realizirana točno u podne. Iz Vlade BPK i Muftijstva goraždanskog pozvali su građane da se, ma gdje bili i ma što radili u tom trenutku, zaustave na minut i tako odaju počast srebreničkim žrtvama.

U 12 sati ovim povodom bit će zaustavljen i promet na Trgu branilaca grada, dok će se sa svih munara u isto vrijeme BPK učiti salla žrtvama genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close