Testiranje sustava

Vlada testira elektronsko glasovanje pa poziva hakere da ih napadne

Švicarci namjeravaju testirati sustav e-glasanja – pozvali su hakere i sigurnosne stručnjake da napadnu sustav, a ako pronađu propuste, dobit će između 100 i 50 tisuća dolara.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 02. 2019. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno je grupa švicarskih političara i računalnih stručnjaka započela inicijativu kojom žele zabraniti e-glasovanje u Švicarskoj na najmanje pet godina jer smatraju da je glasovanje elektroničkim putem nesigurno.

Trenutačno skupljaju potpise te im je potrebno više od 100 tisuća potpisa kako bi započeli pravnu proceduru za zabranu glasovanja preko interneta.

Vlada smatra ovakav način odabira zastupnika idealnim za brojne Švicarce koji žive u inozemstvu, no njihov je konačan plan da online glasovanje postane službeni način glasovanja, baš kao i ubacivanje listića u kutije.

Kako bi dokazali sigurnost sustava e-glasovanja koji je razvija švicarska pošta, vlada je pozvala hakere i sigurnosne stručnjake iz cijelog svijeta za sudjelovanje u napadima na njihov sustav elektroničkog glasovanja, piše Zimo.co.

Prije napada potrebno je registrirati se, čime će dobiti pravno dopuštenje za napad na sustav, a registracijom ostvaraju pravo na nagrade u slučaju otkrivanja sigurnosnog propusta.

Također, napadači moraju poštivati i određena pravila – ne smiju izvršavati napade kojima bi se mogli dokopati osobnih podataka glasača i ne smiju napadati sustave pošte koji nemaju veze sa švicarskom poštom.

Pošta će pomoći hakerima i sigurnosnim stručnjacima tako što će tijekom određenog vremena isključiti neke sigurnosne postavke sustava kako bi se mogli orijentirati na napad na glavni sustav e-glasovanja.

Nakon otkrivanja propusta, prvo ga je potrebno prijaviti kompaniji SCRT SA koja će proučiti otkriveni propust i o njemu obavijestiti ljude zadužene za sigurnost sustava, dok će napadačima pripasti novčane nagrade koje se kreću od 100 do čak 50 tisuća dolara, ovisno o propustu koji su pronašli.

Kopirati
Drag cursor here to close