novi sustav

Elektronsko glasovanje - Prevelik korak za BiH

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 07:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bilo riječi o eventualnom pilot projektu elektronskog glasovanja na predstojećim lokalnim izborima, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa, a kako stvari sada stoje, ni u doglednoj budućnosti, jer za uvođenje tog sustava neophodno je osigurati gotovo 20 milijuna KM.

Inicijativu da Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva razmotri mogućnost elektronskog glasovanja, kako bi se na lokalnim izborima proveo pilot projekt na reprezentativnom i statistički relevantnom broju, nedavno je u parlament BiH uputio Damir Arnaut, zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH, prenose Nezavisne.

O toj inicijativi Zastupnički dom parlamenta BiH raspravljaće već u ponedjeljak. Međutim, prepreke već u startu postoje. "Razgovarali smo o tome, ali ukoliko želimo da rezultati izbora budu validni, isti princip mora biti primijenjen na svako biračko mjesto. Ako bismo išli s eksperimentalnim modelom, onda bi potencijalno moglo da se dogodi da dođe do razlike rezultata klasičnog u odnosu na elektronsko glasovanje", pojasnio je za "Nezavisne" Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Dodao je da eksperimentalne metode treba sprovoditi, ali da Središnje izborno povjerenstvo  treba razmišljati samo o apsolutnom uvođenju elektronskog glasovanja. Što se tiče uvođenja elektronskog glasovanja na svim biračkim mjestima, tu bi mogao nastati problem s obzirom na to da će za to biti neophodno osigurati najmanje 20 milijuna KM. Prema neslužbenim informacijama, elektronsko opremanje jednog biračkog mjesta, zavisno od modela e-glasovanja, koštalo bi od tri do šest tisuća konvertibilnih maraka, a ako uzmemo u obzir da se na izborima u BiH otvori oko 5.000 biračkih mjesta, bez 15 do 30 milijuna KM nemoguće je u cijelosti provesti taj proces.

Ipak, uloženi novac dijelom bi bio vraćen već nakon prvih izbora organiziranih na taj način. "Uvođenjem elektronskog sustava glasovanja, umjesto biračkih odbora, na biračkim mjestima bi bilo potrebno samo tehničko osoblje, a ostvarile bi se uštede od oko 4.500.000 KM po izbornom ciklusu", navodi se, između ostalog, u inicijativi koja je upućena parlamentu BiH. U Središnjem izbornom povjerenstvu jučer nismo uspjeli dobiti komentar o temi eventualnog uvođenja elektronskog glasovanja i o tome koliko bi taj proces mogao da košta, pišu Nezavisne novine.

Inače, elektronsko glasovanje posljednjih godina je sve više rasprostranjeno u demokratskim zemljama, a u nekim se već desetljećima provodi. Neke od prednosti elektronskog glasovanju su smanjenje troškova izbornog procesa, priopćavanje rezultata odmah po zatvaranju biračkih mjesta, značajno smanjene mogućnosti manipulacije i eliminiranje biračkih odbora, koji su prema ocjeni mnogih najveći problem.

Središnje izborno povjerenstvo BiH u suradnji s norveškim veleposlanstvom nedavno je održalo i prezentaciju tehnologija koje se koriste prilikom elektronskog glasovanja, a neke od njih su glasovanje elektronskom olovkom ili preko vlastite identifikacijske kartice i putem stroja najsličnijem bankomatu, koja je, kako kažu, veoma jednostavna za korištenje. Upravo u Norveškoj, osim elektronskog, 2011. godine uvedeno je i telefonsko glasovanja za osobe koje nisu toliko informatički pismene. Građani su putem pošte dobili jedinstveni identifikacijski broj, što im je omogućilo da glasuju online ili da ukucaju svoj izbor telefonskim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close