We are the Robots

Tim CERIT i ove godine predstavljat će BiH na robotičkoj olimpijadi

Tim čine srednjoškolci: Lejla Nuhić, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta i Sanjin Brajević pod mentorstvom mr.sc.Anes Hadžiomerović, IT Ing. Deni Ajanić i IT student Armin Đidelija.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 08. 2022. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi mladi tim CERIT ove godine predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2022 Carbon Capture u Ženevi, Švicarska.

Tim čine srednjoškolci: Lejla Nuhić, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta i Sanjin Brajević pod mentorstvom mr.sc.Anes Hadžiomerović, IT Ing. Deni Ajanić i IT student Armin Đidelija. Intenzivne pripreme kreću po završetku odmora do odlaska na natjecanje.

"Napominjemo da smo prošle godine osvojili 1.mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover u konkurenciji od 177 zemalja sudionica. Ove godine smo osvojili nagradu na FIT Coding Challenge-u u kategoriji Smart Living and Innovations za primjenjivost proizvoda. Tu je i 14. Međunarodno MEB takmičenje robota koje se održalo u Sanliurfi, Turkiye 13.-16.6.2022. gdje je sudjelovalo 10.803 takmičara, a naš tim je osvojio 3D printer, dva pehara i 5.500TL. Tu je i nagrada Večernjakovog pečata, Ponos Bosne i Hercegovine, na koju smo također jako ponosni.

Nastavit ćemo pripreme u našim malim prostorijama na Bulevaru u Mostaru koje su sada uveliko modernije u odnosu na prošlu godinu. Prije svega zahvalili bi se Turskoj agenciji za koordinaciju i saradnju - TIKA, koja nam je donirala opremu poput 3D printera, pametne table, robotičkih kitova i kompjutera, kao i gosp. Bakiru Izetbegoviću koji je jedini od političara konkretno finansijski pomogao, čime su naše prostorije dosta tehnički naprednije i na čemu se zahvaljujemo. Imamo dosta obećanja od strane drugih političara i privatnog sektora i nadamo se da će održati svoja obećanja data još prošle godine, jer za ovo takmičenje u Švicarskoj su nam neophodna financijska sredstva.

Robotika je budućnost, sviđalo se to nekome ili ne. Svjesni smo da će uništiti neka, ali i istovremeno stvoriti nova radna mjesta za koja će biti potrebna prekvalifikacija. Ljudi će i dalje ostati dominantni kada pričamo o upravljanju, servisiranju, programiranju, komunikaciji, zelenoj ekonomiji i slično. Sistem obrazovanja u BiH nije loš, ali je opširan i uči se dosta nepotrebnih stvari. Mišljenja sam da moramo pratiti tržište rada i krenuti ka modifikaciji i modernizaciji Nastavnih planova i programa kako u školama, tako i na fakultetima.

Roboti ne dolaze, oni su već ovdje. Mi svakodnevno koristimo i u našim domovima, a da toga nismo ni svjesni. Tu su na primjer dronovi koji su u suštini roboti – sami lete, prave snimke i fotografije, novi automobili imaju dosta autonomnih opcija poput tempomata, držanja pravca isl. Roboti će uskoro biti nezaobilazni i u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

Radosni smo što ćemo uskoro javnost moći upoznati s našim novim projektom koji povezuje u radu države iz regije i to Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Najvažnije jeste postojanje regionalnog razumijevanja i spremnosti da se ide naprijed - po prvi put ćemo zajednički lansirati satelit u svemir", stoji u priopćenju iz CERIT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close