Robotička olimpijada

Prvaci robotike u Hercegovini: Na podu i bez interneta

Toliku dozu bezobrazluka koju su ova država, ali i županija HNŽ, pa i sam Grad Mostar iskazali prema ovom uspješnom timu – a koji brani boje države na tako velikom svjetskom događaju i drži prvu poziciju – ne možete da ignorirate.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 09. 2021. u 14:00 M.L. | Bljesak.info
Hercegovci protiv svjetskih sila bez osnovnih uvjeta na robotičkoj olimpijadi ipak prvi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puna usta hvalospjeva, dlanovi crveni od tapšanja po ramenu, riječi 'bravo, bravo – samo nastavite', slikanja, pravljenja PR-a sebi – ali od konkretne podrške veliko NIŠTA za trenutno najbolji robotički tim u svijetu – koji, čisto podsjećanja radi dolazi iz BiH, i to baš iz Hercegovine.

Sedam mladih ljudi, tri mentora – mala prostorija na mostarskom Bulevaru, bez adekvatnog interneta, bez dovoljno stolica na kojima bi mogli sjediti dok sudjeluju na online robotičkoj olimpijadi – dobro pročitajte riječ ONLINE – jer to je bitno. Bitno - jer internet dijele, dakle sve što rade, rade preko mobilnog interneta – koji netko iz grupe kupi i onda podijeli ostalima. Veliki i 'moćni' BH Telecom kaže nije im mogao izaći u susret da dobiju internet koji bi im služio. Dok odgovaraju na nove zadatke postavljene pred njih i prave robote - čine to sjedeći po podu, na kutijama, a za neke se nađe i stolica.

Entuzijazam, volju, želju za uspjehom, da ostanu prvi na međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u konkurenciji 177 zemalja, koja traje do 28. rujna – ipak niste im ubili. Ili bolje da kažem, nismo im ubili.

Nije im je ubio ni Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH – a koji se uredno slikao, napravio sebi odličan PR s ovom grupom uspješne omladine – obećao da će 'podrške biti', dakle buduće vrijeme – a do tada jedno obično tapšanje po ramenu.

Kažu i da se ovo 'stručno' u nekim znanstvenim knjigama a koje izučavaju međuljudske odnose, psihologiju, poremećaje ličnosti – zove 'future faking'. Ako bismo bukvalno prevodili na maternji jezik, to bi bilo 'lažiranje budućnosti'. Što znači da zaradi trenutnog interesa, popularnosti, recimo dobrog PR-a i nečega što služi interesima samo jedne strane (u ovom slučaju Predsjedništva BiH) – dobivate ' lažnu budućnost'. Da će vam netko nešto dati, ispuniti, uraditi, pomoći, podržati i sl – ali u budućnosti. I onda pretpostavljate što se dogodi – NIŠTA. Jer je lažno. Ali pošto nam je cijela država bazirana na 'future fakingu' – onda ne možete da se iznenadite. Jer na to smo već naviknuti. Da nam je sve lažno obećanje.

Ipak, toliku dozu bezobrazluka koju su ova država, ali i županija HNŽ, pa i sam Grad Mostar iskazali prema ovom uspješnom timu – a koji brani boje države na tako velikom svjetskom događaju i drži prvu poziciju – ne možete da ignorirate. Ako ignoriramo, ni mi nismo bolji.

Iako je prvotno zamišljeno da ovo bude samo jedan tekst, video i priča o mladim uspješnim ljudima iz Hercegovine koji državu predstavljaju na prestižnom svjetskom natjecanju u robotici i pri tome su prvi, dok su iza sebe ostavili velike svjetske sile poput SAD-a, Japana, Španjolske, Francuske, Kine, Velike Britanije i koga već ne – nažalost, u prvi plan je 'izbilo' to da nemaju osnovne uvjete za rad.

Državo, potapšaj se po ramenu i stidi se….

Kopirati
Drag cursor here to close