Jackie Cochran

Prije 70 godina prva žena probila zvučni zid

Jackie Cochran jedna je od najslavnijih pilotkinja u povijesti američkog zrakoplovstva. Dosegla je čin potpukovnika, a bila je i prva žena koja je pilotirala bombarderom (Lockheed Hudson V) pri letu preko Atlantskog oceana.
Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2023. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: National Air and Space Museum Archives / Jackie Cochran, (11. svibnja 1906., Muscogee - 9. kolovoza 1980., Indio)

Na današnji dan prije 70 godina, 18. svibnja 1953. prva je žena u povijesti probila zvučni zid. Bila je to pilotkinja Jackie Cochran u mlaznom lovcu Canadair F-86 Sabre.

Uspjela je postići brzinu od 1049,35 kilometara na sat. Taj je let obavila na suhom jezeru Rogers (engl. Rogers Dry Lake), kod zrakoplovne baze Edwards u pustinji Mojave (Kalifornija).

Prvi muškarac koji je probio zvučni zid bio je znameniti Charles "Chuck" Yeager, koji je to postigao 1947. u zrakoplovu Bell X-1. Zanimljivo je da je Chuck Yeager bio prijatelj Jackie Cochran i da je letio uz nju pri njenom povijesnom pothvatu.

Video: Anniversary of Jackie Cochran Breaking Sound Barrier at Edwards AFB

Jackie Cochran jedna je od najslavnijih pilotkinja u povijesti američkog zrakoplovstva. Dosegla je čin potpukovnika, a bila je i prva žena koja je pilotirala bombarderom (Lockheed Hudson V) pri letu preko Atlantskog oceana.

Među brojnim rekordima koje je Jackie Cochran postigla tijekom letačke karijere spomenimo sljedeće: bila je prva žena koja je premašila dvostruku brzinu zvuka (Mach 2), prva žena koja je pilotirala putničkim mlažnjakom preko Atlantskog oceana, prva pilotkinja koja je izvela slijetanje na slijepo (samo pomoću instrumenata) i prva žena koja je poletjela s nosača zrakoplova i sletjela na njega.

Ujedno, bila je i jedina žena u povijesti koje je bila predsjednica Međunarodne zrakoplovne federacije.

Jacqueline "Jackie" Cochran rođena na Floridi 11. svibnja 1906., a umrla 9. kolovoza 1980. u Kaliforniji.

Neobična biografija Jackie Cochran

O njezinoj biografiji postoje proturječne tvrdnje. Sama je tvrdila da je odrasla kao nahoče kod udomitelja. Legenda kaže da je ime izabrala iz imenika.

Jackie je navodno s osam godina morala napustiti školu i raditi kao služavka i potrčko u predionici vune. S jedanaest godina radila je kao sobarica u kozmetičkom salonu, gdje je izučila frizerski zanat.

Napustila je posao s 14 godina kako bi se školovala za medicinsku sestru. Potom je radila kao asistentica u liječničkoj praksi prije nego što je s 19 godina postala suvlasnica kozmetičkog salona. Ubrzo je predavala na kozmetičkoj školi u Philadelphiji. Zatim je naizmjenično radila u New Yorku i Miamiju.

U restoranu u Miamiju u kojem je radila upoznala je Floyda Odluma, predsjednika Atlas Aircraft Worksa. Odlum ju je podržao u želji da postane samozaposlena putujuća prodavačica kozmetike. Savjetovao joj je da nauči letjeti i da na sastanke dolazi avionom umjesto automobilom kako bi ostala konkurentna.

Nakon samo tri tjedna poduke na Long Islandu, Jackie Cochran dobila je pilotsku dozvolu 1932. godine. Odmah nakon toga pohađala je letački tečaj u Kaliforniji, gdje se obučavala s avijatičarima američke mornarice.

Vće nakon toga je letjela bombarderima i borbenim zrakoplovima uz civilne i komercijalne zrakoplove.

Bila je prva žena koja je sudjelovala u MacRobertson Air Raceu od Londona do Melbournea 1934. godine s Granville Gee Bee R-6H.

Godine 1935. sudjelovala je, opet kao prva žena, na Bendix Trophyju od Los Angelesa do Clevelanda (Ohio). Pokrenula je vlastiti posao i udala se za Floyda Odluma 1936. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close