Sam svoj doktor

Bh. građani i zloupotreba lijekova u vrijeme pandemije

Građani sami sebi određuju terapiju bez konzultacije s liječnicima, što nerijetko dovodi do ozbiljnih posljedica i pogoršanja zdravstvenog stanja.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 12. 2021. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka pandemije koronavirusa liječnici se susreću i s epidemijom zloupotrebe lijekova, u prvom redu antibiotika. Građani sami sebi određuju terapiju bez konzultacije s liječnicima, što nerijetko dovodi do ozbiljnih posljedica i pogoršanja zdravstvenog stanja.

Iako većina građana sa kojima smo razgovarali kaže da nikada nisu uzimali antibiotike na svoju ruku, statistika kaže drugačije, prenosi BHRT.

Prema podacima prije pandemije, u Bosni i Hercegovini se trošilo pet milijuna kutija antibiotika godišnje. Pretpostavlja se, iako točnih podataka još uvijek nema, da je taj broj sada višestruko uvećan. S druge strane, od početka pandemije kako kažu apotekari, dio svake kućne apoteke su vitamini i suplementi, ali i neizostavni brufeni i paracetamoli.

U najvećem bijeljinskom lancu apoteka ističu da građanima savjetuju da se pridržavaju propisane terapije od strane liječnika. Ipak, porasla je prodaja pojedinih lijekova.

"U ovoj pandemiji korone povećana je kupovina vitamina, lijekova, imunostimulatora. U početku se više išlo na antibiotike, sad se to više ne radi, znate,”govori dr. Nikola Rosić, vlasnik lanca ljekarni “Rosić”.

Video: Zloupotreba antiobiotika za vrijeme pandemije

Uzimanje lijekova na svoju ruku i zloupotreba antibiotika može izazvati ozbiljne probleme.

“Otežava nam posao jako puno jer to su ljudi koji kasnije imaju jako teške kliničke slike, prvenstveno pričam o Covidu, jer vi ne možete da detektujete uzročnik jer je zamaskiran tim antibiotikom koji je uzet, a onda komplikuje virusnu infekciju, koja se nikad ne liječi antibioticima,” govori dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Pored antibiotika, problem mogu napraviti i lijekovi koji su dio svake kućne apoteke.

“Naizgled bezazleni lijekovi koje kupujete bez recepta mogu izazvati ozbiljna oštećenja, što pojedinačnih organa, ali i ozbiljne multisistemske posljedice da ostave. Paracetamol u nekim dozama koje sam viđala u praksi, uzimanje na 3 do 4 sata u velikim dozama od 1000 miligrama, ne znam iz kog razloga, nama je dovodilo do toga da smo primali pacijente sa teškim oštećenjima jetre”, govori dr. Sanja Milovanović,  klinička farmakologinja.

Liječnici savjetuju da je prije uvođenja bilo kakve terapije neophodno obaviti pregled i konzultirati se sa svojim obiteljskim liječnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close