Ekipa Crvenog križa

Konjic: Stigli lijekovi za mještane odsječenih sela

Riječ je o selima koja su četiri dana bila bez struje, a pojedina domaćinstva i bez pitke vode.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Ekipa Crvenog križa Federacije BiH, na čelu sa generalnim tajnikom Crvenog križa FBiH Namikom Hodžićem uspjela je doći do sela Luko, Brda, Hotovlje i Kutine na području općine Konjic, koja su iz pravca Konjica odsječena. Riječ je o selima koja su četiri dana bila bez struje, a pojedina domaćinstva i bez pitke vode.

Pored paketa hrane, higijene, pitke vode, svijeća i baterija mještanima ovih sela podijeljeni su i lijekovi. Uglavnom je bilo riječi o osobama oboljelim od dijabetesa i srčanim bolesnicima.

''Crveni križ je tu da pomaže ljudima u nevolji, a ovo je jedna ljudska nevolja koja je zahtijevala podršku svih građana, institucija vlasti i drugih. Uspjeli smo iskomunicirati predstavnika u mjesnoj zajednici u jednom od ovih sela te smo utvrdili njihove potrebe vezane za lijekove, ali i za hranu, higijenu i sve ostalo što im bilo potrebno u tom trenutku'',  istaknuo je Namik Hodžić, generalni tajanik Crvenog križa Federacije BiH

Ekipa Crvenog križa je prva koja je ovih dana posjetila ova sela. Put do njih bio znatno otežan zbog provalija i klizišta koja su izazvale obilne padavine, a jedan dio bio je totalno blokiran za automobile, pa su profesionalci i volonteri Crvenog križa do ovih sela došli pješke. Treba istaknuti da je sva pružena pomoć tijekom ovog perioda iz vlastitih sredstava Crvenog križa Federacije BiH. 

Od samog početka na terenu su i volonteri i profesionalci kantonalnih i lokalnih organizacija , koji su građanima nosili pitku vodu te pakete hrane i higijenske setove. Također, uz pomoć Crvenog polumjeseca Turske podrška u vidu lunch paketa i pitke vode dostavljena je i osobama koje su pomagala u evakuaciji i saniranju šteta od poplava (Civilna zaštita, Gorska služba, dobrovoljci...).

Svakodnevno se radilo i na mapiranju nastalih situacija kao i identificiranju potreba kroz incijalne procjene s ciljem da se posredstvom Nacionalnog društva Crvenog križa BiH aplicira za DREF – fond za pomoć u katastrofama kojim bi se omogućila pomoć stanovništvu u fazi oporavka od poplava.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close