Utjecaj na zdravlje

Zašto trebamo spavati na lijevoj strani

Posljednja istraživanja pokazala su da spavanje na lijevoj strani može doprinijeti zdravlju mnogih organa
Lifestyle / Zdravlje | 28. 12. 2017. u 23:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Položaj u kojem spavate utječe na vaše opće zdravlje, znate li to? Posljednja istraživanja pokazala su da spavanje na lijevoj strani može doprinijeti zdravlju mnogih organa, a portal HealthDigezt objavio je popis nekoliko mogućih koristi spavanja na lijevoj strani.

Poboljšava funkcioniranje limfnog sustava

Limfni sustav ima ključnu ulogu u odstranjivanju otpada i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći dio limfnog sustava smješten na našoj lijevoj strani i zato spavanje na toj strani može pomoći tijelu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom da limfni sustav transportira masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava vašim stanicama da brže dobe ove supstance.

Omogućava slezeni da bolje odradi svoj posao

Slezena je najveći organ u limfnom sustavu i također se nalazi u lijevom dijelu tijela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija - pospješuje protok krvi kroz slezenu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće, piše Metroportal.hr.

Pospješuje eliminaciju "smeća"

Prostor između tankog i debelog crijeva također je na lijevoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju "otpadu" da prijeđe iz tankog u debelo crijevo.

Može smanjiti noćnu žgaravicu

Patite li od stalne žgaravice dobro je spavati na lijevoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na lijevoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Spašava vašu jetru od preopterećenja

S obzirom da je jetra na desnoj strani tijela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Lijeva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše tijelo. Zato spavanje na lijevoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije napravi svoj posao. Kada spavate na lijevoj strani gravitacija poboljšava funckiju vašeg krvotoka.

Kopirati
Drag cursor here to close