Turković

Agencija za lijekove BiH demantira ministricu: Cjepiva iz Indije ista su kao u EU

''Stvar je u tome što ''AstraZeneca'' ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i cjepiva i njima je dana licenca da ih proizvode.''
Lifestyle / Zdravlje | 02. 03. 2021. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Bisera Turković

Na zahtjev ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković prije korištenja ''AstraZenecine'' cjepiva koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerena u državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji cjepiva ''Covishield'' između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, ali uz uvjet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi suglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svako cjepivo koje uđe u državu.

Ovime je u javnosti stvoren strah da su ''AstraZenecine'' cjepiva koja su stigla u BiH kao pomoć Srbije, a koja se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Europskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović je za Avaz kazao da se formalna provjera i davanje odobrenja za upotrebu cjepiva u BiH može završiti do kraja ovog tjedna.

''Situacija zahtijeva hitnost i tako ćemo i postupati. uzorak cjepiva je stigao i radimo već na ovom predmetu. Nedostaje nam neka dokumentacija, ali sve će biti završeno u što kraćem vremenu'', pojasnio je Uzunović.

Na pitanje o informacijama koje dolaze o cjepivima, Uzunović je pojasnio da i Agencija ima informacije da se radi o istom cjepivu ''AstraZeneca'', ali koje se proizvodi u Indiji.

''Proizvodi ih jedna kompanija, samo brendiranje proizvoda je drugačije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi imamo i mi, ne postoji razlika između ta dva cjepiva, što je potvrdio i Mirza Palo iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače od WHO-a smo dobili te informacije'', naglasio je Uzunović.

Dodao je da je Svjetska zdravstvena organizacija je najbolje upućena u cijeli proces proizvodnje cjepiva u svijetu.

''Ista je tehnologija, stvar je u tome što ''AstraZeneca'' ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i cjepiva i njima je dana licenca da ih proizvode'', pojasnio je on.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je kako je cjepivo AstraZeneca, koje je Srbija donirala Federaciji BiH, "veoma dostupno" i da se koristi, kako je rekla, uglavnom u siromašnim državama.

Dodala je kako se cjepivo AstraZeneca proizvodi u Indiji i da je riječ o "vrlo jeftinom i vrlo dostupnom cjepivu, koje nema dozvole za korištenje u EU".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas kako je izjava ministrice Turković nepotrebna.

''Kada Predsjedništvo BiH, koje je jedino zaduženo za vanjsku politiku, i razgovara ovdje s predsjednikom Srbije, onda se pojavi ministarka koja daje glupu izjavu, koja nije prva i nije jedina. Veoma je poznata po tome na koji način reagira po pitanju odnosa u samoj BiH'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close