Jeftino joj

Turković ima nešto protiv cjepiva iz Srbije; Dodik joj ne da da se cijepi

Turković smatra da je riječ o potrebi za, kako kaže, afirmacijom i dominacijom Srbije u regiji, pa i o tome da se diže popularnost Srbije.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2021. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je kako je cjepivo AstraZeneca, koje je Srbija donirala Federaciji BiH, "veoma dostupn" i da se koristi, kako je rekla, uglavnom u siromašnim državama.

Komentirajući činjenicu da Srbija donira cjepivo zemljama u regiji, Turković smatra da je riječ o potrebi za, kako kaže, afirmacijom i dominacijom Srbije u regiji, pa i o tome da se diže popularnost Srbije.

"Ja bih više cijenila kada bi, recimo, potpisali sporazum o granici ili kada bi Srbija kvalificirala ratne zločine u BiH onako kako su to sudovi presudili", rekla je Turković, prenosi Srna.

Dodala je kako se cjepivo AstraZeneca proizvodi u Indiji i da je riječ o "vrlo jeftinom i vrlo dostupnom cjepivu, koje nema dozvole za korištenje u EU".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas kako je izjava ministrice Turković nepotrebna.

“Kada Predsjedništvo BiH, koje je jedino zaduženo za vanjsku politiku, i razgovara ovdje s predsjednikom Srbije, onda se pojavi ministarka koja daje glupu izjavu, koja nije prva i nije jedina. Veoma je poznata po tome na koji način reagira po pitanju odnosa u samoj BiH”, rekao je Dodik.

“Ovo ne doprinosi ničemu. Izjava je glupa i nepotrebna i u tom pogledu ne ide na fon onoga o čemu smo razgovarali da razvijamo bolje odnose”, dodao je.

Nadovezao se i na pitanje o tome radi li Srbija posao Europske unije, te istaknuo da ako Europa nešto učini, pa i manje, da se to pravi viješću koja traje mjesecima a da kad Srbija pokaže solidarnost, onda se stvara sumnja.

“Ona neće biti korisnik tog cjepiva, pošto znamo njene stavove o tome, ali ne treba sprečavati druge ljude, a pogotovo zdravstvene radnike koji znaju opasnosti virusa. Već sam rekao da je RS koristila tu podršku Srbije i da smo cijepili preko 3.500 ljudi i da ćemo nastaviti u istom programu. Jučer je u RS stiglo 20.000 cjepiva Sputnjik V i počet će cijepljenje ovih dana. Ovo je jedno od najvažnijih pitanja i ostajem pri tome a to je zahvalnost Vučiću na solidarnosti i za podršku“, rekao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close