Dozvola ne znači mnogo

RS: "Krajina grupa" dobila dozvolu za promet medicinskog kisika kojeg je sve manje na tržištu

"Kompanija 'Meser', koja snabdijeva skoro kompletno tržište u FBiH, u mogućnosti je da osigura određene količine medicinskog kisika i za zdravstvene ustanove u Srpskoj, ali ni oni nisu sigurni do kada će moći da osigurati kisik''
Lifestyle / Zdravlje | 06. 10. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučka firma "Krajina grupa" dobila je dozvolu za promet medicinskog kisika i trenutno je jedina firma u Srpskoj sa tom dozvolom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, potvrđeno je za "Glas Srpske".

Međutim, iz ove firme kažu da zbog nedostatka kisika na tržištu, koji je uzrokovao virus korona, sama dozvola ne znači mnogo.

"Kompanija 'Meser', koja snabdijeva skoro kompletno tržište u FBiH, u mogućnosti je da osigura određene količine medicinskog kisika i za zdravstvene ustanove u Srpskoj, ali ni oni nisu sigurni do kada će moći da osigurati kisik. Zbog novog vala virusa korona sve zemlje koje imaju postrojenja za proizvodnju kisika ograničavaju ili potpuno zabranjuju izvoz ksik, tako da prometom ove tečnosti mogu da se bave uglavnom kompanije s dugotrajnim ugovorima", kažu iz "Krajina grupe" za spomenuti medij, prenose Nezavisne.

Oni ističu da su ispunili sve uslove i obezbijedili neophodne dozvole da se u skladu sa zakonom uključe u borbu za nabavku kiseonika za potrebe zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je tražio da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održi sastanak s njim, ministrom zdravlja Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom. Višković je istaknuo da se ne može pomiriti s činjenicom da je administrativna barijera prepreka za ljudski život, ističući da se ne može realizirati interventni uvoz kisika, jer sve bolnice u Republici Srpskoj imaju važeće ugovore s potencijalnim dobavljačem.

"Oni bi morali raskinuti te ugovore, a postoji mogućnost da će dobiti i tužbe po tim ugovorima. Moraju zatim raspisati javnu nabavku i s tim ponuđačem potpisati ugovor, a nakon toga resorno ministarstvo daje odobrenje za interventni uvoz", pojasnio je Višković.

On je istaknuo i da je Zolak dao netočnu informaciju u kojoj se navodi da će "Meser" naći mogućnosti da isporuči pet cisterni tjedno s više od 115.000 kilograma medicinskog kisika.

"'Meser' za BiH službeno je obavijestio Vladu Republike Srpske da može da isporuči 60 tona medicinskog kisika tjedno zdravstvenom sustavu Srpske", naveo je Višković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić poručio je juče da se intenzivno radi na osiguravanju kontinuirane nabavke medicinskog kisika u Srpskoj, potvrđujući navode premijera da je kompanija "Meser" u petak obavijestila Vladu da je u mogućnosti da Srpskoj doznači 60 tona medicinskog kisika tjedno.

"Međutim, putem naših kontakata, lokalnih i međunarodnih, uspjeli smo da kroz suradnju s ovom kompanijom dobijemo obavještenje i za veće količine kisika u cisternama i bocama", rekao je Šeranić.

S druge strane, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak priopćio je jučer da ga je predstavnik kompanije "Meser" obavijestio da su u mogućnosti da organiziraju dostavu pet cisterni medicinskog kisika tjedno (jedna cisterna je kapaciteta oko 23 tone), plus jedan kamion kisika u medicinskim bocama.

"Prvih 150 boca bi bilo dato na revers, jer u Srpskoj nema dovoljno medicinskih boca, ako ih i ima uopće", navodi se u priopćenju.

Konkurencija

Prema saznanjima "Glasa Srpske", postoje ogromne tehničke i administrativne barijere za nabavku medicinskog kisika nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila firmi "TGT Tehnogas" iz Laktaša da isporučuje kiaik UKC-u RS jer za to nema odgovarajuću dozvolu.

"UKC RS mora da raskine ugovor sa firmom 'TGT Tehnogas' da bi raspisao tender i tražio drugog dobavljača. Interesantno je da je 'TGT Tehnogas' u vlasništvu talijanske grupacije 'Sol', čija najveća konkurencija je kompanija 'Meser'", govore za Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close