Zablude

Nema dokaza da sojini izoflavoni ublažavaju menopauzu

U menopauzi se razina estrogena naglo smanjuje, a soja je namirnica bogata izoflavonima - fitonutrijentime koji povoljno utječu na zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 11. 2019. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači dodataka prehrani koji sadrže izoflavone vole tvrditi da njihovi proizvodi pomažu u ublažavanju simptoma tipičnih za menopauzu, no udruga za zaštitu potrošača u Njemačkoj upozorava da nema znanstvenih dokaza za to.

U menopauzi se razina estrogena naglo smanjuje, a soja je namirnica bogata izoflavonima - fitonutrijentime koji povoljno utječu na zdravlje, prenosi Hina.

Izoflavoni su vrsta fitoestrogena, takozvanih "biljnih estrogena" koji su, zbog svoje kemijske strukture nalik estrogenu u našem organizmu.

Nalazimo ih uglavnom u mahunarkama, osobito u soji i crvenoj djetelini.

Premda neutemeljeno, brojni proizvođači dodataka prehrani s izoflavonima ističu njihove navodne zdravstvene koristi, ponekad neizravno stavljajući naziv "meno" u naziv proizvoda, pri čemu su im ciljna skupina žene u menopauzalnoj dobi.

Ostali izravno ističu korist za zdravlje, premda je to zabranjeno u skladu s postavkama udruge potrošača o 22 dodatka prehrani s crvenom djetelinom ili sojinim izoflavonima.

Provjera njemačke udruge pokazala je i da mnogi proizvođači ne navode upozorenja o maksimalnom vremenu tijekom kojega je dopušteno uzimati dodatke u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Udruge potrošača smatraju da se preporuka EFSA-e treba pridržavati, osobito s obzirom na to da je 14 od 22 dodatka koja su testirali sadržavalo toliko visoku dozu izoflavona da je ona premašivala EFSA-ine smjernice o njihovu dnevnom unosu.

Izoflavoni se nalaze i u pićima na bazi soje te u alternativnoj hrani od sojina mesa, napominje njemačka udruga potrošača dodajući da ne raspolaže dokazima o nepoželjnim nuspojavama.

Ostaje nejasno hoće li njihova konzumacija dodatno povećati rizik od razvoja raka dojke kod žena u menopauzi. EFSA stoga preporučuje da se sojini izoflavoni ne uzimaju dulje od 10 mjeseci uzastopno, a izoflavoni crvene djeteline ne dulje od tri mjeseca.

Njemački državni Institut za procjenu rizika (BfR), čija nadležnost uključuje sigurnost hrane, podudara se s preporukama EFSA-e.

Smjernice se odnose na zdrave žene u menopauzi i u postmenopauzi.

Udruge potrošača savjetuju ženama da se uvijek konzultiraju sa svojim liječnikom prije početka uzimanja dodataka prehrani koji sadrže izoflavone.

Kopirati
Drag cursor here to close