Čekaju deblokadu

Konjic: Direktori zdravstvenih ustanova potpisali sporazum za otplatu duga

"Točno je da smo potpisali sporazum, ali sve dok računi ne budu deblokirani, ne bih dalje ništa komentirao", rekao je Lepara.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 12. 2021. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Porezne uprave FBiH u Sarajevu u utorak ujutru potpisani sporazumi o otplati duga s direktorima Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic.

Ovu informaciju je za "Avaz" potvrdio direktor Opće bolnice Konjic, dr. Dženan Lepara, kazavši da i dalje čekaju na deblokadu računa.

Čekaju deblokadu 

"Točno je da smo potpisali sporazum, ali sve dok računi ne budu deblokirani, ne bih dalje ništa komentirao", rekao je Lepara.

Prema neslužbenim informacijama, za sada će se tretirati samo otplata tekućeg duga ove dvije zdravstvene ustanove. Ukupan dug obje zdravstvene ustanove prema Poreznoj upravi FBiH iznosi skoro 23 milijuna KM.

U međuvremenu i pripadnici Federalne uprave policije (FUP), kako su to u ponedjeljka potvrdili iz Sindikata, provode određene istražne radnje, budući da se punih 14 godina nisu uplaćivali doprinosi za zaposlenike.

Podsjetimo, liječnici su u ponedjeljak najavili da će u utorak, definitivno, uručiti otkaze ako danas ne budu deblokirani računi.

Kako neslužbeno doznaje portal Bljesak.info, radnici su za srijedu menadžmentu najavili blokadu ulaza u zgrade, ako računi ne budu odblokirani. 

Kratkoročno rješenje 

Prema neslužbenim informacijama, računi će biti deblokirani tijekom dana, nakon čega bi trebala krenuti isplata zaostalih plaća prema zaposlenicima, koji su svoja posljednja primanja dobili u kolovozu.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je na božićnom prijemu kako će Vlada HNŽ-a s financijske strane pomoći, ali je to kratkoročno rješenje.

''Nije problem novca nego Porezne uprave, odnosno njihove odluke o blokadi računa ovim zdravstvenim institucijama. Konjic i Čapljina imaju jednak broj stanovnika i pacijenata, ako Čapljina nema i veći broj pacijenata. Pitanje je trebaju li nam tolike bolničke i zdravstvene ustanove'', istaknuo je.

Herceg je naveo kako je Vlada u ponedjeljak usvojila izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ kojim predviđaju 4 milijuna KM dodatnih novaca koji će ići trima bolnicama na području HNŽ, pa između ostaloga i bolnici u Konjicu.

Kopirati
Drag cursor here to close