Obratite pažnju!

5 razloga zbog kojih vam kašalj traje dugo i kako ga se riješiti

Vjerojatno ste primijetili da skoro svi oko vas kašlju, čini se, bez prestanka. Kao da uzrok kašlja, koji god da je, nikako ne prolazi već konstantno traje.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 01. 2024. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O čemu se radi, tj. koji su mogući razlozi kroničnog kašlja, a i koja su moguća rješenja, za Nova.rs je objasnio dr. Nikola Stojković, liječnik opće medicine, prenosi N1.

Kako kaže sugovornik, kašalj predstavlja obrambeni mehanizam našeg organizma koji omogućava izbacivanje sekreta, stranog sadržaja ili mikroorganizama koji dolaze u dišne puteve. Nekada razlozi koji uzrokuju kašalj mogu biti neprimjećeni, te ukoliko se ne otklone, kašalj dobija kroničnu formu.

On izdvaja najčešće uzroke kroničnog kašlja.

Alergije

“Tijekom zime provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, stoga smo i izloženiji alergenima koji se u njemu mogu naći. Ukoliko ste alergični na plijesan, grinje i druge uobičajene alergene, možete se suočiti s upornim zimskim kašljem.

Da biste dobili pomoć, poželjno je da se obratite liječniku i odradite alergo test. Na taj način ćete saznati na što ste alergični i kako da se držati dalje od tih alergena. Jedna od terapijskih opcija je i desenzibilizacija na određene alergene”, kaže doktor Stojković.

Posljedice infekcije

Nakon teških infekcija dišnih puteva, kao što su upala pluća i gripa, poslije liječenja može zaostati uporan kašalj.

“Može trajati tjednima, pa čak i mjesecima. Ovaj dugotrajni kašalj također može ukazivati na to da je u vašem organizmu možda zaostala infekcija, te se savjetuju dodatna ispitivanja u te svrhe.

Ovisno o tome je li kašalj produktivan ili ne, savjetuju se lijekovi koji olakšavaju iskašljavanje ili antitusivi oni koji smiruju nadražajni kašalj”.

Astma

Astma je jedan od čestih uzroka upornog zimskog kašlja.

“Budući da su okidači napada astme napada najčešće hladan zrak i nadražujuće tvari, moguće je da suh kašalj bude prisutan tijekom cijele sezone. Ono što se savjetuje astmatičarima je da redovno uzimaju svoju terapiju, izbjegavaju udisanje hladnog zraka i ne stupaju u kontakt s nadražujućim tvarima.”

Bronhitis

Bronhitis predstavlja zapaljenje dišnih puteva koje kao jedan od simptoma može imati i kašalj.

“Ako osoba ima kronični bronhitis, tijekom zime kada je sezona prehlada i gripa, postoji veći rizik za povratak ove bolesti. Savjetuje se redovno uzimanje terapije, pravovremena terapija kod prehlade i gripe, kao i cjepivo protiv sezonske gripe. Ako ste pušač, smisleno bi bilo da razmislite o prestanku pušenja.”

Upala sinusa

Jedan od čestih uzroka kroničnog kašlja je upala sinusa.

“Prilikom ove upale dolazi do slijevanja sekreta niz zadnji zid ždrijela, što dovodi do kašlja. Ovaj kašalj može biti jako uporan i iritantan.

Pored kašlja, mogu se javiti i osjećaj svraba i peckanja u grlu, promuklost i curenje nosa. U dijagnostičke svrhe poželjno je posavjetovati se s liječnikom specijalistom o eventualnoj tomografiji sinusa.”

Ukoliko je uzrok alergijske prirode, smisleno je javiti se alergologu kako bi se dugoročno riješio ovaj problem, napominje liječnik.

A na sve to, tu je i zagađenje.

Na kraju, ako kašalj nikako ne prolazi, jedino logično je da se obratite stručnjaku koji će vidjeti šta je konkretno kod vas mogući uzrok i predložiti terapiju.

Kopirati
Drag cursor here to close