Bogatstvo okusa

Želite nešto na žlicu? Probajte kremastu juhu od cvjetače

Kad cvjetači pridružite superzdravi češnjak i poriluk, dobit ćete obrok bogat nutrijentima na kojem će vam vaš organizam itekako biti zahvalan.
Lifestyle / Hrana | 11. 04. 2023. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nabavili ste domaću cvjetaču, no nemate ideju kako da je pripremite a da se svidi cijeloj vašoj obitelji?

Napravite od nje ukusnu kremastu juhu! Trebat će vam svega nekoliko sastojaka i – blender.

Kad cvjetači pridružite superzdravi češnjak i poriluk, dobit ćete obrok bogat nutrijentima na kojem će vam vaš organizam itekako biti zahvalan, piše Alternativa za vas.

Naime, biljke roda Allium, poput luka i češnjaka, bogate su prebioticima, koji su hrana za dobre bakterije u vašim crijevima.

Te biljke su poznate i kao snažni borci protiv upala i karcinoma.

Osim što je bogata vlaknima i pruža dugotrajan osjećaj sitosti, cvjetača je odličan izvor glukozinolata, sumpornih spojeva koji dokazano imaju antikancerogena i protuupalna svojstva.

Bogata je i vitaminima C, K i B6 te folatima i omega-3 masnim kiselinama.

Juha od cvjetače i poriluka, za koju recept imate u nastavku, oduševit će vas svojom kremastom komponentom i bogatstvom okusa, a bit će i odličan saveznik vaše probave i dobrog zdravlja.

Kremasta juha od cvjetače i poriluka - recept

Sastojci:

1 cvjetača
4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 poriluka (oprana, očišćena i natanko narezana)
2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
1/3 šalice vode
1 limenka punomasnog kokosova mlijeka (ili običnog mlijeka)
1 žličica kurkume
1 žličica crnog papra
½ žličice himalajske soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzijevih. Narežite cvjetaču na manje komade, pa je u zdjeli pomiješajte s 2 žlice maslinova ulja. Prebacite je na lim obložen papirom za pečenje pa pecite u pećnici 15-ak minuta.

2. Stavite na srednju vatru lonac u koji ste dodali preostale 2 žlice maslinova ulja. Kada ulje počne cvrčati, dodajte poriluk. Pirjajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta. Dodajte i češnjak pa pirjajte još par minuta.

3. Dodajte zapečenu cvjetaču, vodu, kokosovo mlijeko i začine te zakuhajte. Smanjite vatru i ostavite juhu da lagano vrijucka dok cvjetača ne omekša.

4. Ostavite juhu da se malo ohladi pa je prelijte u blender te izmiksajte. Možete je i direktno u loncu izmiksati štapnim mikserom. Poslužite i uživajte u ovoj kremastoj juhi koja će vas izvrsno okrijepiti.

Kopirati
Drag cursor here to close