Lactalis

Za sada nema saznanja o zaraženoj bebi-hrani u BiH

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta objavila je jučer francuska Agencija za zaštitu potrošača zbog bojazni da je zaražen salmonelom nakon što se u Francuskoj razboljelo 26 djece.
Lifestyle / Hrana | 11. 12. 2017. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine putem Sustava za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) dosad nije obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučeni proizvodi (mliječne bebi formule i proizvodi za ishranu beba) koje Lactalis Nutrition Santé, Creon, Francuska, povlači s tržišta više zemalja zbog utvrđenog prisustva bakterije Salmonella.

Potvrdio je ovo za Bljesak.info mr. sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije, navodeći kako je, budući da je sporna hrana namijenjena najosjetljivijoj populaciji, zatraženo da se utvrdi je li došlo do eventualne distribucije spornih lotova proizvoda i na bosanskohercegovačko tržište, iako se trenutno ne raspolaže saznanjima da se na listi zemalja u koje je došlo do distribucije nalazi i Bosna i Hercegovina.

''Agencija je, također, od poduzeća Lactalis BH d.o.o. Gradačac, člana Lactalis grupe, zatražila informaciju o eventualnoj distribuciji spornih lotova proizvoda na bosanskohercegovačko tržište. Lactalis BH d.o.o. Gradačac je 11. prosinca 2017. godine Agenciju obavijestio kako 'ne uvozi niti distribuira ove proizvode na tržište Bosne i Hercegovine'', naveo je Hajrić.

Naime, Srbija, Kina, Tajvan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroko, Libanon, Sudan, Rumunjska, Gruzija, Grčka, Haiti, Kolumbija i Peru, neke su od zemalja na koje se odnosi naredba Francuske o zabrani prodaje i povlačenja bebi-hrane francuskog proizvođača Lactalis.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta objavila je jučer francuska Agencija za zaštitu potrošača zbog bojazni da je zaražen salmonelom nakon što se u Francuskoj razboljelo 26 djece.

Iz tvrtke je rečeno kako postoji mogućnost da je "skoro 7.000 tona proizvoda" zaraženo, ali da kompanija ne može sa sigurnošću reći koliko je ostalo na tržištu, potrošeno ili je u zalihama.

Kopirati
Drag cursor here to close