Slatki Božić uz Rock'n'Raw

Winter Shamrock - recept za suhe mirisne keksiće

Tijekom ovog predblagdanskog vremena, uz suradnju brenda Rock'n'Raw iza kojeg stoji Marija Kostić, predstavit ćemo vam niz zdravih recepata od čistih darova prirode.
Lifestyle / Hrana | 08. 12. 2020. u 09:09 Marija Kostić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliži se Božić i već se naveliko razmjenjuju recepti kolačića. Mirisi cimeta, pimenta, vanilije, klinčića, anisa i đumbira asociraju na zimu i blagdane, ali i bude sjećanja na djetinjstvo i toplinu doma. Svaki od ovih začina ne doprinosi samo boljem okusu hrane, nego ima i niz zdravstvenih benefita.

Tijekom ovog predblagdanskog vremena, uz suradnju brenda Rock'n'Raw iza kojeg stoji Marija Kostić, predstavit ćemo vam niz zdravih recepata od čistih darova prirode, koje su bez šećera, glutena, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i aditiva. 

Slastice nisu termički obrađene pa su time sačuvane sve nutritivno vrijedne tvari poput vitamina, minerala i enzima, koji su važni za naše zdravlje.

Pratite naše recepte i sudjelujete u nagradnoj igri u okviru koje ćemo jednog od vas nagraditi zdravom i ukusnom torticom.

Za početak jedan recept za suhe mirisne keksiće u čijem okusu ćete uživati bez grižnje savjesti. Nazvali smo ih - Winter Shamrock, odnosno Zimska djetelina.

Potrebni sastojci

- 100 g badema

- 100 g lješnjaka

- 80 g bučinih sjemenki

- 15 g sirovog kakaa

- 50 g grožđica

- 10 datulja

- prah vanilije ili prirodna aroma vanilije

- 2-3 žlice narančina soka

- korica neprskane naranče

- kardamom

- muškatni oraščić

- piment

- cimet

- anis

Sirova čokolada za preljev

- 50 g kakao maslaca

- 25 g sirovog kakaa

- 25 g kokosova šećera

- pola žličice cimeta

Za keksiće sve navedene sastojke smiksati u blenderu ili sjeckalici i oblikovati po želji. Staviti ih u dehidrator i dehidrirati 24 h na temperaturi od 42°C.

Keksiće možete osušiti i u pećnici s ventilatorom na 60°C s mrvicu otvorenom pećnicom kako se ne bi stvarala kondenzacija ili ih jednostavno ispeći na temperaturi od 170°C 10-ak minuta.

Sirovu čokoladu napravite tako što prethodno otopite kakao maslac na jako niskoj temperaturi. Najbolje je staviti zdjelu s maslacem u drugu zdjelu u koju ste ulili vruću vodu. Kad se maslac otopio dodajte ostale sastojke, dobro izmiješajte i prelijte preko keksića. Garnirajte po želji.

U slučaju da vam je komplicirano praviti sirovu čokoladu možete koristiti i tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa. Također i začine možete kombinirati po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close