Brend

Visočka pečenica uskoro zaštićena oznakom zemljopisnog porijekla

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje Grada Visoko.
Lifestyle / Hrana | 19. 02. 2020. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje Grada Visoko.

Ideja i želja za očuvanjem i zaštiti ovog visočkog brenda rezultirala je pokretanjem Projekta: ''Procedura za zaštitu brenda i dobivanje oznake zemljopisnog porijekla ''Visočka pečenica''.

U protekle nešto više od 4 godine, nadležna Služba gradske administracije – Odjel za gospodarstvo u suradnji sa Udruženjem mesoprerađivača ''Visočka pečenica i sudžuka'' – VIPS Visoko, i stručnim konsultantom prof.dr. Amir Ganić sa Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Sarajevo proveli su kompletne aktivnosti oko realizacije Projekta.

Projekt je ušao je posljednju fazu, gdje je krajem siječnja Agencija za sigurnost hrane BiH izdala obavijest u kojoj se navodi da je prihvaćen zahtjev Udruženja VIPS Visoko za registraciju oznake zemljopisnog porijekla prehrambenog proizvoda ''Visočka pečenica'' (Sl.glasnik BiH, br 10/20 od 29. siječnja 2020. godine.)

Konačno rješenje i oznaku zemljopisnog porijekla proizvoda ''Visočka pečenica'' će dobiti dobiti krajem ožujka ove godine, s obzirom da je u tijeku rok za prigovore i žalbe.

Iz Agencije navode da Komisija koja provodi proceduru, vjeruje kako će ovaj proizvodi dobiti dozvolu, jer su aplikacija i potrebna specifikacija kvalitetno pripremljene.

Kopirati
Drag cursor here to close