Nestašica

Srbija nema mlijeka

Niska otkupna cijena natjerala mnoge stočare da smanje broj krava, a osim toga postoji i jedan manje poznat razlog javnosti za nestašicu - veliki izvoz mlijeka.
Lifestyle / Hrana | 01. 09. 2022. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom Srbije pojavile su nestašice mlijeka, police prodavnica su prazne ili poluprazne od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Sve je počelo prije nekoliko dana sa nestašicom dugotrajnog mlijeka, ali se alarm službeno upalio kada je u radnjama postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mlijeko s bilo kojim postotkom masti.

''Javna tajna je da mlijeka nema, a još je pogubnije to što nema odakle da se uveze iz Europe'', upozorio je proizvođać Nenad Plazinić iz čačanskog sela Mršinci, piše Nova.rs.

Nestašica mlijeka u marketima produkt je činjenice da su mljekare smanjile proizvodnju za 30 posto.

Niska otkupna cijena natjerala mnoge stočare da smanje broj krava, a osim toga postoji i jedan manje poznat razlog javnosti za nestašicu - veliki izvoz mlijeka.

Količine koje stignu brzo se rasprodaju, pa su police u prodavnicama uglavnom prazne.

Smanjena količina mlijeka u tetrapaku koje se distribuira marketima počela je da se primjećuje u posljednjih više od mjesec dana. Sada skoro i da ne stiže.

Ali, kada se primijetilo da manje ima i kratkotrajnog, alarm za uzbunu kod građana se uključio.

''Smanjena je proizvodnja sirovog mlijeka. Otkupna cijena je izravno utjecala na to. Prema nekim projekcijama, mljekare su u posljednjih mjesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 posto. S druge strane, nitko ne zna koliko mlijeka Srbija izvozi na europsko tržište koje donosi bolju zaradu od domaćeg. Zato je najvjerojatnije i smanjena distribucija mlijeka u našim marketima'', kaže za Nova.rs izvor iz jedne od srpskih mljekara.

Po Uredbi o ograničenju cijena iz listopada prošle godine, sve mljekare i prerađivači u Srbiji obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu UHT mleka od 2,8 posto mliječne masti koju su plasirali u razdoblju prošle godine po nepromijenjenoj cijeni.

Kopirati
Drag cursor here to close