Tisuću razloga

Gasi se proizvodnja mlijeka: Suša i poskupljenja na djelu

Prema riječima Muhameda Kamerića, vlasnika mljekare "Milksan" iz Sanskog Mosta, otkup sirovog mlijeka umanjen je za oko 20 posto, zbog čega su bili primorani na redukciju dijela svojih proizvoda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 08. 2022. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Količina proizvodnje mlijeka na području općine Sanski Most smanjena je za oko 20 posto zbog brojnih problema s kojima se suočavaju ovdašnji poljoprivrednici, a uslijed suše i poskupljenja proizvodnje farmeri se sve češće odlučuju na smanjenje broja grla ili zatvaranje svojih farmi.

Ovo je istaknuto na sjednici Skupštine Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most te je naglašeno kako država mora pronaći način kako pomoći poljoprivrednicima da premaše trenutne poteškoće, prenose Nezavisne

Smanjenje

"U protekloj godini smo imali rast proizvodnje mlijeka, a već sada su evidentni pokazatelji da se proizvodnja smanjuje. Razlog tome su stalna poskupljenja goriva, đubriva i repromaterijala, sada je i suša prepolovila proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje firme, drugi smanjuju broj stoke i situacija nikako nije dobra", kaže Husein Selimović, predsjednik spomenutog saveza.

Enes Tatarević, jedan od većih poljoprivrednih proizvođača na području općine Sanski Most, kaže kako su problemi u agraru višestruki.

"Imali smo situaciju da je otkupna cijena mlijeka tek neznatno povećana i nikako ne može kompenzirati ostala poskupljenja u proizvodnji. Problem je što je suša uništila kukuruz, prinosi će biti prepolovljeni, a farmeri su prinuđeni krenuti sa silažom prije vremena. Pored kukuruza, uništena je i trava, imali smo samo prvi otkos, kasnije je sve izgorjelo", kaže Tatarević.

Prema njegovim riječima, poseban problem su divlje svinje koje svake godine dokrajče ono što nije suša, pa se već bilježe brojni upadi čopora ovih životinja na poljoprivredne parcele.

Podrška umjesto zatvaranja

Selimović smatra kako država mora pronaći način kako da podrži poljoprivredne proizvođače kako ne bi došlo do zatvaranja farmi.

"U posljednjih nekoliko godina izražen je trend odlaska ljudi, a posebno mladih sa sela. Ako se nešto ne učini, bojim se da za nekoliko godina uopće nećemo imati poljoprivrednu proizvodnju", kaže Selimović.

Prema riječima Muhameda Kamerića, vlasnika mljekare "Milksan" iz Sanskog Mosta, otkup sirovog mlijeka umanjen je za oko 20 posto, zbog čega su bili primorani na redukciju dijela svojih proizvoda.

"To se prije svega odnosi na pakovano mlijeko, čije smo količine umanjili jer nismo željeli da trpe naši drugi proizvodi. Kako će se situacija odvijati u idućem periodu, nezahvalno je prognozirati, ali imamo situaciju da neki naši kooperanti najavljuju zatvaranje svojih gazdinstava i odlazak u inozemstvo", kazao je Kamerić.

Inače, Sanski Most je s oko sedam milijuna litara mlijeka na godišnjem nivou drugi proizvođač na području Unsko-sanskog kantona, odmah poslije Cazina.

Kopirati
Drag cursor here to close