3. Dani meda

Širokobriješki pčelari se predstavili sugrađanima, djeca iz vrtića oduševljena

Pčelari su svojim sugrađanima u središtu grada nudili svoje zdrave proizvode te im odgovarali na sva pitanja koja su ih zanimala.
Lifestyle / Hrana | 20. 12. 2019. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija ''Dani meda'' treću godinu zaredom održana je u Širokom Brijegu, a organizator je Udruga pčelara ''Vrisak''.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu

Pčelari su svojim sugrađanima u središtu grada, između Trga širokobrijeških žrtava i Trga Ante Starčevića, nudili svoje zdrave proizvode te im odgovarali na sva pitanja koja su ih zanimala. Također, posjetitelji ove manifestacije mogli su degustirati med i ostalo proizvode od meda te iste kupiti.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu

''Dane meda'' su tradicionalno posjetila djeca predškolskog uzrasta iz gradskih dječjih vrtića ''Trnoružica 1'' i ''Trnoružica 2'' kojima su članovi Udruge pčelara ''Vrisak'' objasnili cjelokupni proces nastanka i prikupljanja meda. Pčelari su djecu počastili toplim čajem, a na polasku svi su dobili po teglicu meda.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu

''Glavni cilj je da javnost vidi što pčelari zaista rade. Cilj nam je i mladima skrenuti pozornost da stječu zdrave navike, a posebno mi je drago što nas svake godine podsjete naši najmlađi - djeca iz dječjih vrtića'', kazao je na početku razgovora za Bljesak.info Grgo Musa, član Udruge pčelara ''Vrisak'' koji je u svojoj kućici predstavio sugrađanima proizvode od meda.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu (Grgo Musa)

2019. godina bila je izuzetno loša za pčelare u Hercegovini, no oni ne odustaju.

''Godina je bila loša zbog kišnog svibnja i lipnja, ali opet je dobro. Nas je spasila drača i medljikovac'', priča Musa, inače po struci veterinar.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu

Njegov med medljikovac, prirodni čisti šumski med koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose, dobitnik je dva izuzetno važna priznanja u ovoj godini. Na 15. međunarodnom natjecanju pčelara u kvaliteti meda ''Zzzagimed 2019'' u Zagrebu osvojio je srebrnu diplomu dok je na Danima meda Federacije BiH u Mostaru dobio zlatnu plaketu za kvalitetu meda u kategoriji šumski/medljikovac.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu

Inače, obitelj Musa je prije sedam godina krenula s tri košnice, a sada ih imaju 60. Naš sugovornik ističe da im je cilj imati 100 košnica.

''Nema tajnih, Uvijek sam za to da se med šalje na analizu, nešto će se otkriti pa ako ništa upozoriti jer nema sankcija. Danas je teško otkriti krivotvoreni med, ali kupujte u svoga pčelara kojega znate i najvažnije je da su taj med pčele napravile. Veterinar sam, i svoje kolege savjetujem da izbjegavaju dimljenje i amitraz, to je sve zabranjeno i kod nas i u Europskoj uniji, nekontrolirano se kupuju lijekovi, ima nesavjesnih pčelara, a to sve dođe u med i to je problem. Trebaju se malo zakonodavstvo i inspekcije uključiti čisto da se te rezidue otkrivaju, jer med koji u sebi ima tolike nedozvoljene količine amitraza je štetan za zdravlje ljudi. S jedne strane liječite pčele, a s druge strane trujete ljude'', zaključio je pčelar Grgo Musa u razgovoru za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu (Grgo Musa)

Kako smo doznali od pčelara, cijene kilograma meda kreću se od 15 do 20 KM, a u prosjeku je 18 KM.

Foto: Bljesak.info / 3. Dani meda u Širokome Brijegu
Kopirati
Drag cursor here to close