Svjetski dan hrane

Raštika na markama HP Mostar

Raštika (Brassica oleracea) je dvogodišnja zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena. Stabljiku spiralno obavijaju listovi koji na vrhu čine rozetu, a beru se tijekom cijele godine
Lifestyle / Hrana | 18. 10. 2021. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana hrane s motivima tradicionalnog hercegovačkog jela – raštike.

Raštika (Brassica oleracea) je dvogodišnja zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena. Stabljiku spiralno obavijaju listovi koji na vrhu čine rozetu, a beru se tijekom cijele godine. U Hercegovini je jako cijenjena i uzgaja se od davnine zbog njenih skromnih zahtjeva uzgoja. Predstavljala je dragocjenu hranu u borbi protiv gladi i njezino sjeme brižno je čuvano. Podnosi visoke ljetne temperature i sušu te snijeg i niske temperature zimi. Bogata je vitaminima i mineralima. Tradicionalno se priprema kao varivo sa suhim mesom čija je priprema jednostavna, s užitkom se jede i uživa u okusu. 

Autorica likovnog rješenja je Tamara Herceg, a marke se u poštanskom prometu koriste od 16. listopada. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba, priopćili su iz HP Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close