Predjelo, prilog ili međuobrok

Najlakši recept za trokutiće sa sirom

Ako želite skratiti cijeli postupak pripreme ovog jela, možete se poslužiti i već gotovim jufkama, odnosno korama za pite i savijače.
Lifestyle / Hrana | 21. 02. 2024. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samosa je azijsko jelo koje obuhvaća pržene ili pečene trokute tijesta nadjevene slanim punjenima – od krumpira i raznog drugog povrća do sira i mesa. U pravoj maniri azijske kuhinje sastojci su dobro začinjeni aromatičnim začinima.

Samosa se obično poslužuje kao predjelo, prilog ili međuobrok s osvježavajućim chutneyjem, a karakterizira ga hrskav omotač od tijesta koje se priprema od brašna, vode i ulja.

Ako želite skratiti cijeli postupak pripreme ovog jela, možete se poslužiti i već gotovim jufkama, odnosno korama za pite i savijače.

Donosimo recept za vegetarijanske samose koje su punjene feta sirom i špinatom.

Sastojci za vegetarijanske samose:

270 g kora za pite i savijače

250 g špinata

100 g feta sira

1 češanj češnjaka

½ čajne žličice začinske mješavine garam masala

½ čajne žličice kurkume

½ čajne žličice mljevenog korijandra

sol i papar po želji

biljno ulje

Priprema vegetarijanskih samosa:

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

U tavu stavite jednu žlicu biljnog ulja pa na njemu prepirjajte svježi špinat dok ne povene. Izvadite špinat iz tave.

U tavu dodajte još jednu žlicu ulja, začinsku mješavinu garam masala, kurkumu, mljeveni korijander i nasjeckani češnjak i sve zajedno prepirjajte oko 30 sekundi.

Vratite špinat u tavu sa začinskom mješavinom i promiješajte. Uklonite s vatre. Kad se špinat ohladi, dobivenu smjesu pomiješajte s natrganim komadićima feta sira, solju i paprom. Stavite sa strane.

Složite tri do četiri lista kora za savijače jednu na drugu i lagano ih premažite uljem. Izrežite ih na trake veličine oko 30 x 10 centimetara.

Jednu žlicu mješavine špinata i sira stavite u donji lijevi kut odrezane pravokutne trake kora za savijače. Preklopite kut od tijesta preko nadjeva, te nastavite preklapati tijesto dok ne potrošite cijelu narezanu traku i ne dobijete trokut od tijesta s nadjevom u sredini.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.

Pripremljene samose stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta, odnosno dok se ne ispeku i ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!

 

Kopirati
Drag cursor here to close