Isprobaj

Malo kalorija, puno vitamina i minerala - Jelo s krastavcima

Najčešće ih jedemo u salatama i varivu, a mogu biti i vrlo fancy dok privaju u džin toniku ili detoks vodi
Lifestyle / Hrana | 25. 06. 2022. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krastavci su prava superhrana: sadrže puno vitamina i minerala, a također su i pomoć pri mršavljenju jer imaju malo kalorija. Biljka krastavac (Cucumis sativus) pripada obitelji bundeva. U osnovi postoje dvije skupine: salatni krastavac, koji je također poznat kao zmijski krastavac, te krastavac za kiseljenje.

Malo kalorija, puno vitamina i minerala

Oko 100 grama sirovog krastavca sadrži tek oko dvanaest kalorija što svrstava krastavce među namirnice su najmanje kalorija. To je uglavnom zbog sadržaja vode, koji je oko 95 posto. Osim visokog udjela vode, krastavac se sastoji od 3,5 posto ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masnoća. Povrće sadrži osobito vitamine iz B skupine, ali i vitamin C i vitamin E. Također je relativno bogato mineralima kalcijem, cinkom, željezom, magnezijem, kalijem i fosforom.

Krastavci pozitivno utječu na zdravlje

Krastavci su lagani diuretik. U narodnoj medicini se stoga koriste kod gihta i problema s mokraćnim mjehurom. Krastavac se također koristi u kozmetici: kao maska, jer hidratizira suhu kožu. Krastavac može ublažiti otekline ili opekline od sunca. Enzimi u krastavcu pomažu u borbi protiv lošeg zadaha, ubijaju bakterije u crijevima i olakšavaju probavu bjelančevina. No, dosta teorije, za stol!

Krastavci punjeni salatom od piletine

Sastojci: 

4 krastavca 

1 komad kuhanih pilećih prsa 

40 g majoneze

30 g nasjeckanog celera

1 žličica soka od limuna

2 žlice nasjeckanog mladog luka

½ žličice češnjaka u prahu

sol i papar po ukusu

nasjeckani peršin za ukras

 Priprema

Svaki krastavac prereži po dužini i žlicom očisti od sjemenki te izdubi sredinu.

U zdjeli za miješanje pomiješaj piletinu, majonezu, celer, sok od limuna, nasjeckani luk, češnjak u prahu te sol i papar po ukusu. Promiješaj da se dobro sjedini.

Napuni krastavce smjesom za pileću salatu.

Odozgo pospi nasjeckanim peršinom za ukras.

 

Kopirati
Drag cursor here to close