Malu riba koju treba jesti naveliko!

Mala riba zdravlje krije – Znate li zašto volimo Evu?

Ako spadate u onu skupinu gurmana koji još nisu otkrili sve ljepote sardina, nastavite čitati dalje.
Lifestyle / Hrana | 14. 03. 2023. u 09:59 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Idealno se sljube uz maslinovo ulje i limun, uživati u njima možete i u kombinaciji s rajčicom, a pri ruci su onima i koji paze na liniju.

Možete ih staviti na krekere, dodati malo krastavca ili jaje, omiljeni namaz, sitno isjeckani češnjak. Staviti ih na tost ili jednostavno dodati tjestenini. Kombinacija je bezbroj, a ako ih volite, gušt su i direktno iz konzerve, onako na čisto, bez ikakvog dodatka.

Ako spadate u onu skupinu gurmana koji još nisu otkrili sve ljepote sardina, nastavite čitati dalje. Obećajemo da ćete nakon pročitanog na svom tanjuru poželjeti upravu nju – poslasticu savršenog okusa, super zdravu namirnicu koja, pazite ovo, spada u 'brzu hranu'.

Ilustracija / Tart sa sardinama i rajčicama

Zašto je točno zdrava?

Iako nas nutricionisti dosta često znaju zbuniti svojim savjetima, preporukama, ponekad i oprečnim mišljenjima, kad je u pitanju konzumacija sardina, svi se slažu – to je najbolja konzervirana riba i s njom ne možemo pogriješiti.

Eva sardine su pune proteina, obiluju omega-3 masnim kiselinama baš kao i vitaminima B skupine, koji također sadrže u u velikim količinama, osobito vitamin B12. Važno je znati da je sardina odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor - sve odreda gradivne tvari za čvrste kosti i zube. Sardina je bogata i željezom, a sadrži i selen, magnezij i jod.

Ukratko, mogu poboljšati zdravlje koštanog sustava, štititi vaše srce, reguliraju šećer u krvi, nude puno energije, pomažu liječenju depresije i anksioznosti i za kraj, ne manje važno onima koji svoje tijelo pripremaju za proljeće, smanjuju apetit.

Konzumacija sardina zaslužna je i za snažniji imunitet, masne kiseline kojima obiluju su odlične za kožu, jak su i antioksidant a čuvaju i zdravlje mozga.

Ilustracija / Tart sa sardinama i rajčicama

Prijatelj kućnog budžeta

Ovo su samo neki od odličnih razloga zbog kojih se ova mala poslastica za zdravlje treba naći na vašem tanjuru. Iako je riječ o ribi iz konzerve to ne znači da je njihova vrijednost manja – većinom se pakiraju odmah nakon ulova, pa sve sastojke koje ih krase i dalje nose u sebi.

Poznato je da je svježa hrana uvijek skuplja od obrađene, ali sardina je izuzetak. Spada među jeftinije proizvode koje možete pronaći u trgovinama, što je također još jedan odličan razlog da, ako do sada niste, otkrijete Eva sardinu – malu ribu koju treba jesti naveliko!

Kopirati
Drag cursor here to close