5 namirnica

Hrana za zdravo srce

Nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant, koji se rijetko nađu na jelovnicima većine...
Lifestyle / Hrana | 06. 01. 2021. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjelovite žitarice riznica su zdravlja koje snižavaju loš kolesterol i blagotvorno djeluju na cjelokupan organizam. Saveznice su mršavljenja jer produljuju osjećaj sitosti, štite zdravlje probave, kao i srca te kardiovaskularnog sustava.

Stoga nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant, koji se rijetko nalaze na jelovniku.

Pseudožitarica heljda popularan je izbor jer se ne kuha predugo, ali prije pripreme dobro ju je namočiti. Tako fitinska kiselina iz heljde neće vezati minerale tijekom probave – i izbaciti ih iz organizma.

Zlatni začin

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke koja se tijekom povijesti koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje. Dio je curry praha, koji je mješavina 20 vrsta začinskog bilja i sjemenki. Karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu, koji je djelotvoran u snižavanju kolesterola i šećera te sprječava grušanje krvi.

Zamjena za maslac

Aligatorska kruška je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Te nezasićene masne kiseline smanjuju loš kolesterol u krvi te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina, zbog čega se to tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost ili se od njega rade umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga pak nekad koristili kao maslac.

Čuvar srca

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira ju narančastoružičasta boja mesa. U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš kolesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sustava. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz skupine B. Ovi nutrijenti jamče dobar rad živčanog sustava, jačaju kosti i zube te pretvaraju hranu u energiju.

Svemoćni češnjak

Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao "kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto. Češnjak sprječava starenje i začepljenje arterija, znatno smanjuje kolesterol u krvi i vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti. Osim toga snižava krvni tlak i učinkovit je lijek za uobičajene prehlade.

Kopirati
Drag cursor here to close