Ugrijte organizam hranom

Hrana koja grije - što jesti kad je hladno

Zimsko razdoblje nije vrijeme kada je poželjno držati dijetu. Potrebno je održati jak imunitet, kako bi se izbjegle prehlade i virusi.
Lifestyle / Hrana | 27. 02. 2018. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na minusima se lako razboljeti, a s obzirom da je bolje spriječiti nego liječiti, donosimo vam nekoliko savjeta  stručnjaka koji preporučuju što je najbolje jesti i piti kada je hladno, a što je najbolje izbjegavati.

Pijte puno čaja

Obična je voda možda najbolja, ali i čaj je dobra opcija koja može umiriti upaljeno grlo. Također, čaj je bogat antioksidantima koji sprječavaju infekcije, stoga ga probajte piti što više možete.

  / Foto: Ilustracija

Izbjegavajte kupovne sokove

Sok od naranče ima dobru reputaciju i često se ističe da je jako bogat vitaminom C, ali morate znati da takvi sokovi sadrže dosta šećera, a upravo on ometa bijele krvne stanice u borbi protiv infekcija. Ako želite svoju dnevnu dozu vitamina C, pojedite naranču, grejp ili limun jer voće ima više vlakana, a i konzumirat ćete samo prirodne šećere.

Foto: Ilustracija / 

Hrana koja se dugo kuha

Zimi treba jesti hranu koja se dugo kuha, baš kao što su jeli naši stari, zaboraviti hranu na brzinu i na naglo. Ipak, ne treba zaboraviti ni meso, ali ne svakog dana, nego jednom ili dvaput tjedno. Za zagrijavanje organizma dobro je jesti i pomalo zaboravljene žitarice, heljdu, pir i proso, ne zaboraviti ni kukuruzne žgance. Povrće za variva treba rezati na krupne komade, jer ga treba dugo kuhati, kako bi u tom kuhanju prikupilo energiju koja će vas grijati kad izađete na snijeg

Foto: Ilustracija / 

Jedite juhu

Juha je jako dobra za prehlade, a posebice kokošja juha koja djeluje protuupalno. Dakle, istina je da topla juhica pomaže u borbi protiv prehlade.

Foto: Ilustracija / Pileća juha

Konzumirajte proteine

Iako je juha jako zdrava, važno je i pojesti nešto konkretnije. Riba, piletina i puretina mogu pomoći, ali trebate pripaziti i držati se podalje od masnih obroka poput odrezaka ili nekih drugih teških obroka jer su takve namirnice teško probavljive i mogu potisnuti imunološki sustav.

Foto: Bljesak.info/Riba, piletina i puretina mogu pomoći

Vitamin C iz povrća

Vitamin C iz kiselog kupusa i zelenog lisnatog povrća Mnogi se pitaju kako s ovakvim načinom kuhanja i bez svježih citrusa osigurati dovoljnu količinu vitamina C. Potrebne količine vitamina C mogu se osigurati iz lišća i korijena peršina, kiselog kupusa te zelenog lisnatog povrća koje nam stiže iz Dalmacije. Vitamin C se puno lakše iskorištava iz ovih namirnica nego li iz citrusa, čiji sok i koricu također možemo koristiti u pripravljanju različitih preljeva za korjenasto i zeleno lisnato povrće. Zadnja istraživanja su pokazala da je vitamin C termostabilan (80 posto) do 8 minuta kuhanja pa to treba imati na umu kod pripremanja hrane.

  / Foto: Kiseli kupus je iznimno dobar za zdravlje

Češnjak stavljajte u sva jela

Češnjak je izvrstan za borbu protiv prehlade jer ima sposobnost sprječavanja infekcija. Češnjak pomaže čišćenju sluzi iz grla i respiratornog trakta. Također djeluje protuupalno, te u oslobađanju od bakterija, gljivica i parazita koji ponekad napadaju naš organizam. Iako postoje pravi obožavatelji češnjaka, treba imati na umu da previše nije dobro pa ga treba koristiti u malim količinama i lagano pirjanog jer sirov može iritirati želudac. Pirjan ili kuhan, još uvijek sadržava sve svoje kvalitete i daje jelu poseban okus.

Stavljajte ga u što više jela- u juhu, ako nešto pečete pa čak i ako pripremate povrće poput brokule, tako ćete u organizam unijeti još više vitamina i antioksidanasa.

 

  / Foto: Ilustracija/ Češnjak

Nabavite đumbir

Đumbir je izvrstan za borbu protiv upala jer njegov korijen ima protuupalna svojstva. Možete ga utopiti u kipuću vodu dok voda ne postane žuta i onda je piti kao čaj s medom.

  / Đumbir

Kuzu

Kuzu je planinski korijen s istoka koji je najpoznatiji po tome što neutralizira kiselo stanje u našem organizmu i zaista može zamijeniti sveprisutni aspirin u prvoj pomoći. Pomaže kod proljeva, problema sa želucem i prehlade. Može se nabaviti sušen u trgovinama prirodne hrane. Treba ga raznutiti u malo hladne vode i dodavati u juhe, variva, deserte, koji će se zgusnuti, pa se često koristi i u tu svrhu.

Pravo vrijeme za suho voće i džemove

Što se tiče voća, zimi nemamo poseban izbor, osim naravno južnog voća, koje je bolje ne jesti ili jesti u malim količinama. Naime, južno voće, s obzirom na to da dolazi iz tropskih krajeva, hladi organizam, što nam tijekom zime zaista nije potrebno. Naša tradicija se zimi uglavnom bazira na suhom voću te različitim džemovima i pekmezima koji su najbolji ako su pripremljeni bez šećera. Posebno preporučujem suho voće koje osim svoje zamamne slatkoće ima vrlo značajne količine minerala poput željeza i kalcija.

  / Naša tradicija se zimi uglavnom bazira na suhom voću te različitim džemovima i pekmezima

Mliječni proizvodi

Mnogi tvrde da tijekom prehlada treba izbjegavati mliječne proizvode, dok drugi tvrde da se time ne trebate zamarati. Stručnjaci kažu kako oni doista nekome mogu smetati, ali da, isto tako, za mnoge mogu biti jako korisni u borbi protiv infekcija jer mliječni proizvodi mogu biti dobar izvor proteina i vitamina D.

Shutterstock / Ilustracija

Nemojte piti alkohol

Tijekom hladnih dana probajte piti što manje alkohola. Naime, alkohol ima određena svojstva koja mogu oslabiti imunološki sustav. Upravo ta svojstva onemogućuju vašem tijelu da se bori protiv upala.

Kopirati
Drag cursor here to close