Nije komplicirano

Francuski način: Brzinska večera kao iz restorana

Ako želite malo delikatesnih okusa, na pladanj dodajte cherry rajčice, sušene ili svježe, ubacite papričice i masline…
Lifestyle / Hrana | 30. 04. 2021. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vam treba kvalitetno druženje s ekipom u zanimljivo uređenom ambijentu i uz ukusan zalogaj, bacite se na posao i pošaljite pozivnice već danas. No za svoju uhodanu ekipu možete napraviti nešto novo – francusku večeru koju će još dugo prepričavati.

Francusko ne znači i komplicirano. Vjerujte nam na riječ kada vam kažemo da ćete se zabavljati kuhajući nove okuse, dok će vaši prijatelji uživati u zamamnim delicijama baš kao da se nalaze u pravom francuskom restoranu, piše Punkufer.

Neka zabava bude ugodna, a večera prekrasna, tako ćete kreirati uspomene koje nikada neće izblijedjeti. Cilj je druženja da se svi osjećaju zadovoljno, ali i da vi osvojite titulu najpoželjnijeg domaćina.

Sigurno se pitate otkud početi.

Kako bi Francuzi rekli – On y va! (Krenimo!)

1. Na otvorenom (En plein air)

Ovo je fraza koju su usvojili francuski krajobrazni slikari jer su vjerovali da slikanje na otvorenom omogućuje da u potpunosti urone u tematiku koju žele zabilježiti i izvuku najviše iz tog iskustva. To pravilo vrijedi i za večeru s vašim prijateljima. Zato predlažemo da večeru postavite na otvorenom (vrt ili balkon), a pritom pazite da vaš stol ima autentični šarm, gdje će vaši gosti moći uživati u druženju i grickanju.

2. Dekoracije

Opće je poznato da Francuzi, poglavito Parižani, teže jednostavnosti, stoga se pri postavljanu stola i serviranju večere vodite formulom – što neskladnije, to bolje.

Nemojte se bojati nepodudaranja stolica, jastuka, salveta, pladnjeva ili posuđa jer oni vole neopterećenost u svakom smislu. Nemojte zaboraviti ni na cvijeće, koje je najlakši način da upotpunite ugođaj, a ako imate balkon ili vrt, iskoristite proljetno cvijeće koje tamo raste i pretvorite ga u neodoljivu dekoraciju.

Konačan rezultat bit će francuska scena koja odiše šikom i elegancijom te evocira osjećaj neopterećenosti.

3. Hrana

Predjelo

Ako priređujete francusku zabavu, od vas se očekuje da svojim gostima prezentirate bogati jelovnik. Svakako se pobrinite da vaši gosti nešto grickaju od trenutka kada uđu kroz vrata. Pripremite drveni pladanj charcuterie, na kojem će sir imati glavnu ulogu, no trebat će vam malo mesa i prepečeni tost kako biste je upotpunili, a slobodno je obogatite i krekerima te umacima i grožđem.

Foto: Ilustracija / Francuski pladanj

Ako želite malo delikatesnih okusa, na pladanj dodajte cherry rajčice, sušene ili svježe, ubacite papričice i masline… Nemojte se ograničiti samo na jednu vrstu sira jer je Francuska poznata po gotovo 40 vrsta sireva, a naš je savjet da ponudite paletu od mekih do tvrdih kako bi vaši prijatelji mogli birati.

Foto: Ilustracija  / Za glavno jelo poslužite Quiche Lorraine

Glavno jelo

S glavnim jelom morat ćete svoje prijatelje ostaviti bez teksta. Neka bude jednostavno, a porcije neka budu izdašne. Kao glavno jelo poslužite najpoznatiju hrskavu slanu pitu na svijetu – Quiche Lorraine te salatu od rikole s dodatkom cherry rajčica. Za ukusnu pitu dovoljno je svega nekoliko sastojaka koje najvjerojatnije imate u hladnjaku.

Desert

Jedna je od najslađih asocijacija na toplije dane kokos. Njegov osvježavajući, fini okus i miris tople dane čine još ljepšima, a okus kokosa često se opisuje i kao božanstven. Zato vam za ovaj vikend predlažemo tradicionalnu francusku slasticu Crème Brûlée, u koju možete dodati kokos i maline. Mljac!

Foto: Ilustracija / Francuska slastica Crème Brûlée

4. Piće

Svjesni smo činjenice da ćemo teško kojeg Francuza vidjeti bez čaše vina u ruci. No i oni ponekad iznenade te vino zamijene kremastim pivom kakvo znaju napraviti samo oni. Svoju ekipu ponudite pićem koje će ih oduševiti, pravim francuskim kremastim pivom BLANC s okusom citrusa i korijandra, koje dolazi u luksuznoj plavoj boci. Ono će im pomoći da se u mislima teleportiraju u zemlju romantike, ljubavi, odličnih sireva i neopterećenosti.

5. Glazba za svačije uho

Zadnji sastojak kako bi ovo druženje bilo uspješan jest dobar odabir glazbe. Najbolje je birati neki instrumental s primjesama francuskih tonova, koji se obično pušta u lounge barovima. On će ionako biti u pozadini, no održavat će dobru atmosferu, pogotovo ako je glazba razigranih i pozitivnih tonova.

Bon Apetit!

Kopirati
Drag cursor here to close