Raštikijada 2019.

Čitlučani prave najbolju raštiku, Širokobriježani oduševili sushijem od raštike

Laskava titula pripala je hotelu "Brotnjo" u kategoriji tradicionalna jela, dok je ekipa "Surutka" iz Širokog Brijega pobijedila u kategoriji inovativnih jela, pripremivši sushi od raštike.
Lifestyle / Hrana | 01. 11. 2019. u 08:01 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulinarska ekipa hotela "Brotnjo" odnijela je pobjedu u spravljanju raštike na već tradicionalnoj manifestaciji "Raštikijadi", koja je održana u kompleksu Agroturizam "Marića gaj" kod Gruda.

Tridesetak natjecatelja iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Japana okupilo se danas na ovom natjecanju pripremanja tradicionalnih jela od raštike, a posebno iznenađenje bila je ekipa iz Japana koja je pokušala dokazati da Japanci mogu pripremiti bolju raštiku od Hercegovaca.

Kuhari su se natjecali u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuhala s mesom, svježim ili suhim, a druga kategorija bila su inovativna jela.

Pune ruke, ili puna usta posla, imala su dva tročlana žirija koja su ocjenjivala svako jelo posebno, po unaprijed određenim kriterijima, ocjenama od pet do deset, a pobjedničkim jelom proglašeno je ono koje je imalo najveći zbroj bodova.

Ove godine ta laskava titula pripala je hotelu "Brotnjo" u kategoriji tradicionalna jela, dok je ekipa "Surutka" iz Širokog Brijega pobijedila u kategoriji inovativnih jela, pripremivši sushi od raštike.

Jedan od sudionika natjecanja Ivan Lukenda iz ekipe "Bonaza F1" rekao je Feni kako na ovakvim manifestacijama nije važno pobijediti nego sudjelovati i tako promovirati ovo tradicionalno jelo.

''Važno je sudjelovati na "Raštikijadi" i učiniti ovo jelo naših starih popularnim, prvenstveno zbog zdravstvenih, ali i zbog gastronomskih razloga. Mnogi od nas su odrasli na raštici i drago mi je da postoji manifestacija koja joj na neki način odaje počast'', rekao je Lukenda.

Program "Raštikijade" počeo je u podne, s kuhanjem se krenulo u 15 sati, a na kraju večeri proglašeni su pobjednici i održana je glazbeno-zabavna večer uz kulturno-umjetnička društva i tamburaše.

Kopirati
Drag cursor here to close