Poskupio i luk

Cijena raštike u Hercegovini ''skočila'' na 10 KM

Kod povrća registrirana su tri poskupljenja kupusa koji je sada od 0,80 do 1 KM, što mu je rekordna cijena ove zime.
Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2019. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bura prošlog, a kiša ovoga petka razrijedili su ponudu, pa i tražnju na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine  - najvećoj tržnici voća u povrća u FBiH.

Zbog učestalih kiša otežano je branje zeleni s otvorenog, kao što su blitva, špinat, raštika kao i još neke druge vrste povrća. Cijena raštike stabilizirala se na 4 do 6 KM za kilogram, na veliko, dok u trgovinama na malo, dostiže i 10 maraka.

Kod povrća registrirana su tri poskupljenja kupusa koji je sada od 0,80 do 1 KM, što mu je rekordna cijena ove zime. Skočila je i cijena zelene salate koja je sada 2 do 2,5 KM, a nešto skuplji je i bijeli luk, odnosno povećao se raspon cijene od 4 KM refuza pa do 7 KM vijenci, javlja Radio Čapljina. Od pregleda cijena koncem siječnja, jeftinije je nekoliko proizvoda, u padu su cijene karfiola 2 do 2,5 KM, kupusa pupčara 1,3 do 1,6 KM, brokula 2 do 3,5 KM, te špinata koji je također od 2 KM s otvorenog, pa do 3,5 plastenički.

Ostalo povrće zadržalo je cijenu, a od novina vrijedi istaknuti da su stigli stigli i njemački krumpiri, skuplji su za šezdeset posto nego lani kada su se prodavali po 0,6 do 0,7 KM, ove godine su marku za kilogram. Istu cijenu ima i uvozni čakovački krumpir, dok se razne vrste domaćeg kreću u rasponu od 0,7 KM banjalučki, pa do 1 KM glamočki. U ponudi su još i južnohercegovački krumpiri, pa nevesinjski, fojnički itd, ali je cijena od 0,7 do 1 KM s tendencijom daljeg rasta.

Kelj se cijeni od 1 do 1,2 KM, blitva je od 3 do 3,5 KM, a prasa od 2 do 3 marke. Cikla je od 0,7 KM do 1 KM, mrkva uglavnom uvozna srbijanske 0,8 do 1,2 KM, crveni luk je od 1,4 KM uvozni austrijski, pa do 2,8 KM nevesinjski, mladi luk – pera, je 4 do 5 KM, a bijeli luk - 4 refuza, pa do 7 KM vijenci.

List peršina i celera cijene se 5 do 6 KM za kilogram, hren je 10 KM, grah od 1,9 američki 3 do 3,2 su kanadski i argentinski pa do 6 KM domaći. Od povrća zamijetili smo još repu i rodokvu koje se cijene 1,5 KM za kilogram.

Voće, i dalje je obilna ponuda domaćih jabuka koje se cijene od 0,5 pa do 1 KM, ima i domaćih krušaka čija je cijena od 1,1 do 1,6 KM, a nepromijenjene su i cijene ostalog voća, suhe smokve su 4 do 7 KM, kivi od 0,5 do 1,2 KM. Jezgra domaćih oraha je 15 do 17 KM, dok su orasi u ljusci 4 do 5 KM.

Zanimljivo, pojavile su se i manje količine dunja lijepe žute boje, a cijenile su se 1,5 KM kilogram. Od voća iz Neretve ima samo naranči čija je cijena 1,8 do 2 KM, te limuna koji je 2,3 do 2,5 KM. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

Ispred veletržnice unatoč kiši standardna ponuda ribe i mliječnih proizvoda, a obilna drva, čiji se prodavači očekuju, kažu, još jedno zahlađenje. Riba se cijenila od 9 KM pastrva iz uzgoja, 11 KM bio je šaran, a 14 fileti. Somići su bili 6 maraka, a od morske bilo je samo lubina i orade po 15 KM kilogram. Jegulje nije bilo.

Ponuda mliječnih proizvoda sve bogatija, u prvom redu sira koji se nudi od 4 KM mladi pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima, cijenio se po 18 KM iz Podveležja po 15, dok je kajmak iz kace, bio 14 do 16 KM. Ražovo brašno bilo je 1,5 KM za kilogram, a u ponudi su bila domaća jaja, perad, ljekovito bilje i druga roba.

Vreća drva je 6 KM, dok je vreća stajskog gnojiva 5 KM, prostorni metar oblovine i cijepanih drva, kreće se od 80 pa do 100 KM, pri čemu umijeće cjenkanja može odigrati značajnu ulogu itd.

Kopirati
Drag cursor here to close