Spriječite probavne tegobe

7 namirica koje ne biste trebali jesti nakon isteka roka

Svježe voće je jedna od sedam namirnica koje ne biste smjeli jesti po isteku roka valjanosti.
Lifestyle / Hrana | 25. 05. 2023. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jenaed Brodell, nutricionistica specijalizirana za prehranu sportaša i kontrolu tjelesne težine, otkrila je za Mirror koje namirnice mogu uzrokovati probavne tegobe, proljev i povraćanje ako se konzumiraju nakon isteka roka valjanosti.

Te, i neke druge namirnice, mogu uzrokovati infekcije nekim ozbiljnim bakterijama, poput listerije, Brucelle, salmonelle i E. Coli, što može imati i smrtni ishod.

No, istaknula je i mnoge namirnice koje možete s užitkom pojesti i nekoliko dana nakon isteka roka valjanosti navedenog na deklaraciji. U svakom slučaju, svježe voće je jedna od sedam namirnica koje ne biste smjeli jesti po isteku roka valjanosti, prenosi Živim.hr

1. Mlijeko

Mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta mogu sadržavati bakterije poput listerije. Konzumacija takvih proizvoda može dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti, naročito kod trudnica, starijih osoba te osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

2. Sir

Isto tako, sirevi, a naročito meki sirevi, poput Briea, mogu vrlo brzo postati nesigurni za konzumaciju. Treba ih svakako baciti ako im je prošao rok valjanosti, upozorava Brodell ističući da sir može uzrokovati ozbiljne bolesti, naročito kod ranjivih skupina.

3. Piletina

Perad, bilo sirova ili kuhana, vrlo je podložna razmnožavanju štetnih bakterija, naročito salmonele i E.coli, te Cambylobacter.

"I druge kvarljive vrste mesa mogu biti opasne za konzumaciju po isteku roka valjanosti", kaže Brodell te dodaje da konzumacija takve hrane nakon isteka roka valjanosti povećava rizik od trovanja hranom te je najbolje baciti je u otpad.

4. Šunka

Delikatesni suhomesnati proizvodi i pakirano meso mogu uzrokovati bolest ako se konzumiraju nakon isteka roka valjanosti.

Ti su proizvodi skloni bakterijskoj kontaminaciji te mogu uzrokovati neugodne bolesti ili zaraze bakterijama, kao što je listerija. Stoga ih izbjegavajte ako im je prošao rok valjanosti.

5. Voće

Iako joj je jasno zašto to mnoge iznenađuje, Jenaed Brodell ističe da svježe voće može biti vrlo štetno ako se konzumira nakon isteka roka valjanosti. Isto se može reći i za upakirane salate i povrće za koje stručnjaci savjetuju da se baci po isteku tog roka.

"Te namirnice imaju visok rizik za kontaminaciju bakterijama te podupiru razmnožavanje bakterija kao što su salmonela ili listerija", kaže Brodell.

6. Mliječne formule za bebe

I za kraj, od ključne je važnosti striktno se držati informacija o roku trajanja hrane za bebe i mliječnih formula. Ti su proizvodi namijenjeni za novorođenčad koja je podložnija bakterijskim infekcijama.

No, dodaje Brodell, postoji mnogo toga što se mirno može konzumirati i po isteku roka valjanosti, a među takvim proizvodima su konzervirana hrana, suha tjestenina, riža i žitarice, smrznute namirnice, poput smrznutog povrća, voća, mesa i polugotovih jela.

Kopirati
Drag cursor here to close