Riznica zdravlja

4 začina iz kuhinje koja jačaju mozak i utječu na pamćenje i fokus

Učinkovita metoda za poboljšanje zdravlja mozga i prevenciju Alzheimerove bolesti i demencije svakako je konzumiranje namirnica koje jačaju mozak.
Lifestyle / Hrana | 25. 04. 2024. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje četiri začina koje većina nas uvijek drži u svojoj kuhinji, a koji mogu poboljšati zdravlje mozga i njegovih funkcija.

Naravno, uz te začine, od ključne je važnosti da redovita fizička aktivnost bude vaš prioritet jednako kao i zdrava, uravnotežena prehrana, kako biste održali dobro zdravlje mozga do poznih godina.

S godinama u mozgu dolazi do prirodnih promjena koje utječu na pamćenje, kognitivne funkcije, raspoloženje i fokus.

Jedna učinkovita i jednostavna metoda za poboljšanje zdravlja mozga i prevenciju Alzheimerove bolesti i demencije svakako je konzumiranje namirnica koje jačaju mozak, a među njima su naročito korisna ova četiri začina:

1. Đumbir

Đumbir nije samo koristan za zdravlje probavnog sustava, već ima i moćna pozitivna svojstva koja pridonose zdravlju mozga. S obzirom na obilje fitokemikalija koje sadrži, đumbir služi kao štit protiv oksidacijskog stresa, piše Živim.hr

Poznato je da taj stres ubrzava proces starenja i vjeruje se da je jedan od glavnih faktora koji doprinose razvoju Alzheimerove bolesti.

Foto: Canva / Đumbir

2. Kurkuma

Kurkuma je moćan začin koji obiluje nutrijentima. Njegova glavna komponenta kurkumin posjeduje neurozaštitna svojstva koja čuvaju oštrinu uma. Kurkuma pomaže u jačanju funkcija pamćenja, smanjenju moždane magle i jačanju kognitivnih sposobnosti.

3. Cimet

Ovaj popularni tradicionalni začin bogat je antioksidansima koji sprečavaju nakupljanje proteina u mozgu povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.

Foto: Canva / Cimet

Osim što podupire procese učenja i stvaranja pamćenja, pomažući neuronima u stvaranju novih veza, visok udio antioksidansa u cimetu čini ga zaštitnikom mozga od štetnih posljedica stresa.

4. Crni papar

Možda najčešće korišten začin u cijelom svijetu jedan je od najboljih zaštitnika zdravlja mozga.

Glavna medicinska komponenta u crnom papru je piperin koji značajno jača razinu antioksidansa koji štite zdrave stanice mozga od oštećenja.

Uz to, crni papar poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje aktivirajući kemijske puteve u mozgu.

Foto: Canva / Crni papar
Kopirati
Drag cursor here to close