Donacije

UNICEF osniva 'Cryptocurrency' fond

Kao prva od UN organizacija sa ovom vrstom prikupljanja sredstava, UNICEF će koristiti kriptovalute za financiranje tehnologija otvorenog koda koje će biti od koristi djeci i mladim ljudima širom svijeta.
Lifestyle / Flash | 11. 10. 2019. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNICEF će imati priliku da prima, čuva i distribuira donacije u kriptovaluti i bitkoinu, kroz novoosnovani UNICEF-ov “Cryptocurrency” fond. Kao prva od UN organizacija sa ovom vrstom prikupljanja sredstava, UNICEF će koristiti kriptovalute za financiranje tehnologija otvorenog koda koje će biti od koristi djeci i mladim ljudima širom svijeta.

U strukturi UNICEF-ovog fonda u kriptovaluti, kontribucije će biti čuvane i dodjeljivane u istoj kriptovaluti.

“Ovo je nov i uzbudljiv poduhvat UNICEF-a”, rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. “Ukoliko digitalne ekonomije I valute imaju potencijal da oblikuju živote budućih generacija, važno je da istražimo mogućnosti koje se nude. Upravo iz ovog razloga osnivanje Fonda kriptovaluta predstavlja važan i poželjan korak naprijed u humanitarnom i razvojnom radu.”

Prvi doprinosi UNICEF-ovom Fondu kriptovaluta bit će primljen od Ethereum fondacije, a dalje će biti raspodjeljene na tri projekta UNICEF-ovom Inovacijskom fondu- i projektu kojim koordinira GIGA inicijativa kako bi povezala škole širom svijeta na internet.

“Ethereum fondacija je nestrpljiva da pokaže mogućnosti koje Ethereum i blockchain tehnologija može da pruži zajednicama širom svijeta. Poduzimamo akcije, zajedno sa UNICEF-om i Kripto fondom, kako bi poboljšali pristup osnovnim potrebama, pravima i resursima”, rekla je Aya Miyaguchi, izvršna direktorica Ethereum fondacije.

“Naš cilj je da podržimo istraživanje i razvoj Ethereum platforme i da povećamo zajednicu onih koji imaju korist od tehnologija koje će poboljšati živote bezbroj korisnika i industrija u godinama koje dolaze. Želimo da se zahvalimo UNICEF-u i obitelji  nacionalnih odbora UNICEF-a na njihovom vođstvu, jer zajedno stvaramo stvarni napredak.”

Ethereum fondacija će napraviti inicijalnu donaciju putem Francuskog nacionalnog odboraUNICEF-a.

UNICEF-ovi nacionalni odbori SAD-a, Australije i Novog Zelanda takođe prihvataju kriptovalute.

Osnivanje UNICEF-ovog fonda kriptovaluta predstavlja dio UNICEF-ovog kontinuiranog rada sa blockchain tehnologijom. UNICEF zajedno sa WFP-om void UN-ovu inovativnu mrežu. Mreža je zadužena za istraživanje potencijala i nedostataka blockchain-a I drugih tehnologija u nastajanju.

Kopirati
Drag cursor here to close