UNICEF - U zonama sukoba u 2018. godini rođeno 29 milijuna beba

Dugo izlaganje ponavljanim traumatičnim iskustvima može utjecati na učenje i ponašanje djece i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.
Vijesti / Svijet | 20. 09. 2019. u 16:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 29 milijuna beba rođeno je u zonama sukoba u 2018. godini, priopćio je UNICEF u petak.

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju, u zemljama kao što su  Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen, navodi organizacija za djecu.

- Milijunima porodica nedostaje pristup hrani, pitkoj vodi, sanitarijama, i sigurno i zdravo okruženje kako bi se razvijale i zaštitile - navodi u priopćenju z javnost izvršna čelnica  UNICEF-a Henrietta Fore.

- Pored činjenice što žive u trenutnoj prijetnji od očigledne opasnosti, dugotrajne posljedice na početku njihovih života potencijalno su katastrofalne - navodi Fore.

Dugo izlaganje ponavljanim traumatičnim iskustvima može utjecati na učenje i ponašanje djece i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Službenik UNIICEF-a u Jemenu izjavio je da su djeca "tako pothranjena i traumatizirana da se emotivno distanciraju od svijeta i ljudi oko njih, čineći nemogućim njihovu interakciju s porodicom".

Organizacija je priopćila da roditelji u zonama sukoba "očajnički trebaju veću pomoć da se nose s razaranjima s kojima se suočavaju", prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close