Panel rasprava

Političarke 'digle glas' protiv nasilja nad ženama

Nasilje u Bosni i Hercegovini je u porastu, a nasilje u obitelji predstavlja jedan od najvećih izazova bosanskohercegovačkog društva.
Lifestyle / Flash | 29. 11. 2019. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, UG Inicijativa građanki/na Mostara sinoć je organizirala panel raspravu pod nazivom Glas žena protiv nasilja. Na poziv organizatora ulogu panelistica uzele su žene iz političkih stranaka sa područja Grada Mostara. U ime Foruma žena GO SDP BiH Mostar govorila je Edita Hadžajlić, Asocijacije žena SDA Alma Kozo, u ime HDZ 1990 Zdenka Krešić, u ime Demokratske fronte Sabina Brkan i Dženita Konjić.

U ime organizatora panel diskusije govorile su Ifeta Ćesir-Škoro i Alma Pelo Zagorčić.

Izvršna direktorica Inicijative građanki/na Mostar Ifeta Ćesir Škoro u svom obraćanju je navela kako je nasilje u Bosni i Hercegovini u porastu i da nasilje u obitelji predstavlja jedan od najvećih izazova bosanskohercegovačkog društva.

Također je dodala kako je Sigurna mreža BiH, čija je članica i Inicijativa građanki/na Mostar, pokrenula inicijativu za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u FBiH, te usklađivanje zakona sa Istambulskom konvencijom.

Projekt menadžerica u IGM Alma Pelo Zagorčić je kazala kako stalni porast broja žrtava nasilja nad ženam i nasilja u porodici govori da nije dovoljno samo pričati o nasilju u periodu 16 dana aktivizma, već je potrebno djelovati na mjestima odlučivanja i unaprijediti postojeći normativno-pravni okvir kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje i nasilje u obitelji, te izgraditi povjerenje u institucije.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počela je 25. studenog, Međunarodnim danom borbe protiv naslja nad ženama i traje do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close