Država ne brine

Komšić: Polovica žena u BiH je pretrpjela neko nasilje

Komšić je rekao da društvo u BiH posljednjih sedamdeset godina prošlo dug i traumatičan put...
Vijesti / Politika | 04. 11. 2019. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da se, prema dostupnim podacima, gotovo 50 posto žena u BiH suočilo s nekim vidom nasilja u obitelji ili u radu.

Obraćajući se novinarima uoči početka Globalne konvencije partnera UN fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, Komšić je rekao da društvo u BiH posljednjih sedamdeset godina prošlo dug i traumatičan put kada je riječ o ravnopravnosti spolova, ali da očigledno još nije dostignuta potrebna razina s kojom bi se mogli pohvaliti.

"Institucije BiH će ispuniti svoj dio posla i donijet ćemo zakon, ali je pitanje kako će se on provoditi i reflektirati na društvo. Zato mislim da je poruka koju ćemo poslati cijelom društvu u BiH, ali i cijelom svijetu, značajnija od ovoga što možemo govoriti u institucijama", naglasio je Komšić.

Koliko će BiH biti uspješna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, Komšić smatra da zavisi od snage društva da prepozna trenutak i da prati demokratske tokove, te da se svi zajedno bore da se provodi ono o čemu se danas govori.

Kampanja "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama

Bilo koji oblik nasilja nad ženama kršenje je osnovnih ljudskih prava i ono ne ugrožava samo žrtve, nego ostavlja nesagledive posljedice na društvo, istaknuto je to danas u Sarajevu na otvaranju Globalne konvencije partnera Ujedinjenih nacija (UN) Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.

Konvencijom, koja će trajati do 7. studenog, obilježit će se početak globalne kampanje "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta i nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovogodišnja globalna kampanja bit će posvećena silovanju.

Na konferenciju u Sarajevu okupilo se 150 članova Fonda iz različitih zemalja svijeta, a radi se o organizaciji koja podržava civilno društvo, posebno ženske organizacije koje su odlučne u borbi protiv spolno zasnovanog nasilja i to je najveća takva organizacija u svijetu.

Skup je otvorila generalna podtajnica Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka koja je naglasila da je od izuzetne važnosti što se konvencija održava u BiH kada će biti pozvani predstavnici vlada, ali i nevladinih organizacija da urade sve što je u njihovoj moći u borbi protiv nasilja nad ženama, što je i dalje veliki problem.

Podsjetila je da je BiH potpisnica brojnih međunarodnih konvencija i drugih dokumenata te je dodala da članovi Fonda, činjenicom da su se okupili u Sarajevu, ohrabruju nadležne da implementiraju odredbe tih dokumenata.

Svaka druga žena u BiH preživjela je neki oblik nasilja

Prema dostupnim podacima svaka druga žena u BiH preživjela je neki od oblika nasilja zbog čega je izuzetno važno smanjiti taj broj i napraviti okruženje koje će omogućiti smanjenje broja žena koje su pretrpjele nasilje.

Sljedeće godine bit će obilježena 25. godišnjica od usvajanja Pekinške deklaracije te 20. godišnjica od usvajanja Rezolucije žene, mir i sigurnost 1325, a oba ova dokumenta tiču se borbe protiv nasilja nad ženama te je i izvršna direktorica UN Women izrazila nadu da će vlasti u BiH raditi u skladu s ovim rezolucijama.

Na konferenciji sudjeluje i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu koja je u izjavi za medije naglasila da niti jedna zemlja na svijetu nije imuna na nasilje nad ženama, a rješenje za to pitanje potrebno je tražiti zajednički.

''UN radi na eliminaciji nasilja nad ženama u BiH od 2011. godine kroz financiranje Fonda UN-a. Te godine UNDP i UNFPA zajednički su implementirali projekt za borbu protiv nasilja nad ženama koji je kasnije proširen'', podsjetila je Sinanoglu.

Fond za borbu protiv nasilja nad ženama je u posljednje 22 godine podržao 517 organizacija sa 149 milijuna dolara, u 139 zemalja i teritorija, te je samo tijekom protekle godine svojim radom obuhvatio više od šest milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close