Savjet

Namirnice koje treba izbjegavati prije spavanja

Stručnjaci takođe savjetuju da ne jedete previše začinjenu hranu nekoliko sati prije spavanja. Ove namirnice mogu da izazovu žgaravicu.
Lifestyle / Flash | 06. 04. 2021. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije mali broj onih koji vole da gricnu nešto slatko pred spavanje, a čokolada je uvijek prva na listi omiljenih slatkiša.

Ono što mnogi zaboravljaju jeste da ona sadrži veliku količinu kofeina koji stresno djeluje na kardiovaskularni sustav, piše Magazin novosti.

Osim toga, stručnjaci su podsjetili da je glavni sastojak kave upravo kofein, a poznato je da se nikako ne preporučuje topli crni napitak pred odlazak u krevet. Smatra se da ovo piće izuzetno nadražujuće djeluje na nervni sustav i samim tim uzrokuje probleme sa spavanjem.

Stručnjaci takođe savjetuju da ne jedete previše začinjenu hranu nekoliko sati prije spavanja. Ove namirnice mogu da izazovu žgaravicu, a koja se pogoršava onog trenutka kada tijelo stavite u horizontalni položaj.

Pored toga, začinjena hrana bogata je histaminima, koji ometaju noćni odmor jer podižu energiju.
Prije spavanja treba izbjegavati čak i nemasno meso poput ćuretine ili piletine. Nutricionisti podsjećaju da protein sadržan u mesu pospješuje oslobađanje energije.

Nutricionisti su i istakli i čestu grešku koju prave svi koji muče muku sa suvišnim kilogramima. Nemoguće je izgubiti težinu ukoliko ne spavate dobro.

 

Kopirati
Drag cursor here to close