Akademija u Sarajevu

Turković: Obaveza novih generacija da nastave borbu za BiH kakvu je želio Alija Izetbegović

Organizator tradicionalne Akademije, održane u Narodnom pozorištu, je Javna ustanova Muzej ”Alija Izetbegović”.
Kultura / Flash | 19. 10. 2021. u 21:02 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Usprkos stalnim nasrtajima, Bosna i Hercegovina opstaje i nastavlja svoj put ka Europskoj uniji i NATO savezu'', rečeno je na Akademiji organiziranoj u Sarajevu povodom 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Andolu Agency (AA).

Organizator tradicionalne Akademije, održane u Narodnom pozorištu, je Javna ustanova Muzej ”Alija Izetbegović”.

Akademija tradicionalno okuplja eminentne uzvanice iz sfera društvenog, kulturnog, političkog i akademskog života. U okviru programa, u Narodnom pozorištu je upriličena i izložba fotografija “Alija Izetbegović, prijatelji i suradnici”, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Među uzvanicama bili su brojni visokopozicionirani dužnosnici iz BiH, uključujući i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića te predstavnici diplomatskog zbora.

Uzvanicama su se obratili dekan Fakulteta političkih nauka, prof. dr. Sead Turčalo, akademik prof. dr. Mirko Pejanović te ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković.

Na samom početku programa intonirana je himna Bosne i Hercegovine te proučena Fatiha pred dušu Izetbegovića, za kojeg je rečeno kako je bio istaknuti intelektualac uvažavan na Istoku i Zapadu.

Tijekom programa pročitano je nekoliko citata Izetbegovića, a ukazano je na njegovu ulogu u povijesti.

”Usprkos stalnim nasrtajima, BiH opstaje i nastavlja svoj put ka Europskoj uniji i NATO savezu. Naša je obaveza da snažno odgovorimo na sve napade na državu, ali i da učinimo sve što možemo da građani budu sretniji i zadovoljniji u BiH. Obaveza novih generacija u našoj zemlji jeste da nastave borbu za BiH, onakvu kakvu je želio i za kakvu se borio Alija Izetbegović. Želio je da ova zemlja ostane i hrvatska, i srpska i bošnjačka i svih drugih građana koji u njoj žive s jednakim pravima i slobodama na cijeloj njenoj teritoriji“, rekla je Turković.

Dodala je kako je vrijeme pokazalo, a kroz povijest će još jasnije pokazati, da je Alija Izetbegović bio i ostao čovjek čije ideje, rad i djelovanje vrijedi spominjati.

Pejanović, član ratnog Predsjedništva RBiH, kazao je kako je on jedan od onih sedam ljudi što su zajedno radili u najtežem vremenu za ovu zemlju (1992.-1995. godina).

Podsjetio je na dvije dimenzije državništva Izetbegovića, multietničnost i odgovornost za narod.

Pejanović se osvrnuo na prilike 1990-ih godina kada je osnovana Stranka demokratske akcije (SDA), a Izetbegović bio na njenom čelu, kao i o putu Bosne i Hercegovine ka nezavisnosti.

Održan je i kulturni program.

Kopirati
Drag cursor here to close