Prvi predsjednik BiH

18. obljetnica smrti Alije Izetbegovića

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedatelja Predsjedništva BiH.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2021. u 13:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 18. obljetnica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, čelnik SDA Bakir Izetbegović te druga izaslanstva državnog, federalnog i nižih razina vlasti.

Foto: Anadolija / 18. obljetnica smrti Alije Izetbegovića

''Danas se sjećamo, odajemo poštovanje i iskazujemo zahvalnost predsjedniku Izetbegoviću za sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu. Zadužio je BiH svoj djelom za sva vremena. Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost u modernoj povijesti Bosne i Hercegovine. Bio je na čelu BiH onda kada je bilo najteže u njenoj povijesti, u vremenu kada se BiH borila i izborila za svoju neovisnost, međunarodno priznanje i kada se borila protiv agresije i očuvala se kao cjelovita država'', kazao je Džaferović.

Džaferović je rekao da je ''ovoj zemlji i danas potrebna mudrost Alije Izetbegovića kako bi se pronašli najbolji odgovori na aktualne izazove''.

Foto: Anadolija / 18. obljetnica smrti Alije Izetbegovića

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni zapovjednik Armije RBiH tijekom agresije na BiH. Rođen je 8. kolovoza 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. listopada 2003. u Sarajevu. 

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih poduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U "Sarajevskom procesu", kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Foto: Anadolija / 18. obljetnica smrti Alije Izetbegovića

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini, 25. svibnja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close