Osobama s invaliditetom

Pristupačni muzeji, galerije i povijesni lokaliteti Balkana  na jednom mjestu

Putem ove Mape, zainteresirani posjetitelji prije odlaska u posjetu kulturnim institucijama ili povijesnom lokalitetu na jednostavan i brz način mogu saznati više o njihovoj fizičkoj, sadržajnoj i programskoj pristupačnosti.
Kultura / Flash | 14. 02. 2023. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru regionalnog projekta ''Unapređenje pristupačnosti muzeja na Balkanu za osobe sa invaliditetom'' pokrenuta je Mapa pristupačnih muzeja, galerija i povijesnih lokaliteta.

Mapa pristupačnih muzeja, galerija i povijesnih lokaliteta prva je mapa takve vrste koja sadrži najvažnije informacije o pristupačnosti više od 40 muzeja, galerija i lokaliteta Balkana osobama sa invaliditetom (www.accessible.bmuseums.net)

Ova mapa sadržava oosbne karte svake institucije i lokaliteta koje, pored osnovnih informacija, nudi i podatke od važnosti za svakog posjetitelja, a posebno osobe sa invaliditetom. Tako putem ove Mape, zainteresirani posjetitelji prije odlaska u posjetu kulturnim institucijama ili povijesnom lokalitetu na jednostavan i brz način mogu saznati više o njihovoj fizičkoj, sadržajnoj i programskoj pristupačnosti.

Jednostavan pristup sadržaju

Da li muzej, galerija ili lokalitet ima osiguran parking za osobe sa invaliditetom, pristupačan ulaz i toalet, da li nudi pristupačne sadržaje u audio i video formatu, na brajevom pismu ili znakovnom jeziku, kao i različite aktivnosti namijenjene ovoj kategoriji posjetitelja su samo neke od informacija koje su dostupne na ovoj Mapi. Web stranica Mape pristupačnih muzeja je izrađena prema načelima univerzalnog dizajna, koji osigurava jednostavniji i pristupačniji pristup sadržaju za sve kategorije posjetitelja. Zamišljena je da se putem online formulara kontinuirano dopunjava novim informacijama o pristupačnim muzejima i povijesnim lokalitetima, te njihovim sadržajima.

Pored Mape, u okviru ovog projekta, nastala je i elektronska publikacija pristupačnih muzeja, a koja uključuje osobne karte muzeja i galerija članica Balkanske mreže muzeja. Publikacija za članice Mreže predstavlja dodatni medij za promociju pristupačnih sadržaja i muzejskog rada osobama sa invaliditetom. Mapa i elektronska publikacija čine svojevrsnu cjelinu predstavljajući podatke za različite posjetioce i publike, kako u virtualenom svijetu tako i u muzejskim izložbama.

Inkluzivne muzejske aktivnosti

''S mapom i publikacijom smo željeli objediniti dostupne podatke o pristupačnim muzejskim uslugama i inkluzivnim muzejskim aktivnostima. Nadamo se da će ovi promotivni materijali inspirisati i druge muzeje, galerije i arheološke lokalitete da preduzmu prvi korak u povećanju pristupačnosti i inkluzije u svojim institucijama” izjavila je voditeljica regionalnog projekta ''Unapređenje pristupačnosti muzeja na Balkanu za osobe sa invaliditetom'', muzejska savjetnica i povijesničarka umjetnosti iz Zavičajnog muzeja Knjaževac Milena Milošević Micić.

Projekt se realizira u partnerstvu sa Balkanskom mrežom muzeja, a financira ga Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu kroz Alumni Small Grants Program.

Kopirati
Drag cursor here to close