Mentalno zdravlje

Liječnici u Belgiji propisuju posjete muzeju na recept

Nedavne studije su pokazale da mogućnosti za umjetnost i kulturu mogu poboljšati naše mentalno zdravlje – uključujući smanjenje naše anksioznosti i depresije, pa čak i poboljšanje naših vještina kritičkog razmišljanja.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 01. 2023. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi s mentalnim zdravljem su u porastu, a utjecaj pandemije nije pomogao da se zaustavi plima.

Postoji mnogo načina da poboljšamo naše mentalno stanje.

Umjetnost smanjuje anksioznost 

Nedavne studije su pokazale da mogućnosti za umjetnost i kulturu mogu poboljšati naše mentalno zdravlje – uključujući smanjenje naše anksioznosti i depresije, pa čak i poboljšanje naših vještina kritičkog razmišljanja.

Liječnici z Briselu ozbiljno shvaćaju ovakvu vrstu istraživanja i provode akademske radove u djelo.

Posjet muzeju preko liječničkog recepta 

Oni sada mogu propisati posjetu muzeju ili galeriji u gradu kako bi se borili protiv onih koji zadiru u bluz.

Ova inovativna inicijativa je pilot program koji posjetima muzeja daje status psihološkog tretmana, piše MMM.

Program je trenutno u partnerstvu s četiri briselska muzeja i umjetničkim centrom.

Johan Newell, psihijatar u Univerzitetskoj bolnici Brugmann, naglašava da posjete muzeju nisu zamišljene kao rješenje, već sredstvo u procesu ozdravljenja, zajedno s drugim intervencijama poput terapije, lijekova i prilagođavanja životnog stila.

„Mislim da bi skoro svako mogao imati koristi od toga“, kaže on. Pacijenti će se prije i poslije izlaska konzultirali sa svojim ljekarima.

Pacijenti koji dobiju recept za muzej imaju besplatan ulaz da istraže drevne podzemne staze Muzeja kanalizacije, lagano šetaju kroz galerije i izgube se među drevnim tekstilom u Muzeju mode i čipke, između ostalih aktivnosti.

Art terapija pomaže u borbi protiv tjeskobe, povećava koncentraciju 

Ali, koji dokazi postoje da ovaj novi pristup zaista funkcionira?

Prema pregledu Svjetske zdravstvene organizacije, rezultati iz preko 3.000 studija tijekom dvije decenije su identificirali da umjetnost igra glavnu ulogu u prevenciji lošeg zdravlja, promociji zdravlja i upravljanju i liječenju bolesti tijekom životnog vijeka osobe.

„Korisni uticaj umjetnosti mogao bi se unaprijediti kroz priznavanje i djelovanje na osnovu sve veće baze dokaza“, navodi se u literaturi.

Također, predlaže se promoviranje umjetničkog angažmana na individualnom, lokalnom i nacionalnom nivou, kao i podršku međusektorskoj suradnji, kao što rade briselski doktori i muzeji.

Montreal prvi na svijetu uveo muzejske recepte 

Montreal je bio prvi grad na svijetu koji je uveo muzejske recepte kao alat za liječenje.

„Nudeći besplatan ulaz na sigurno mjesto dobrodošlice, opuštajuće, revitalizirajuće iskustvo, trenutak predaha i priliku za jačanje veza s voljenim osobama, MMFA-MFdC muzejski recepti doprinose dobrobiti i oporavku pacijenta“, objašnjava web stranica Montrealskog muzeja lijepih umjetnosti.

Njegovi projekti ne pomažu samo osobama s problemima mentalnog zdravlja, već nude pomoć i onima s poremećajima u ishrani, na spektru autizma, osobama s intelektualnim izazovima, epilepsijom, rakom, Alchajmerom i starijim osobama.

Istraživanje s Univerziteta u Londonu otkriva da kada osoba pogleda umjetničko djelo koje smatra posebno lijepim, ono oslobađa dopamin u mozak – doslovno dobivamo isti prirodni kemijski udar kada gledamo kulturne predmete čuda ili ljepote kao i kada se zaljubljujemo.

Umjetnička djela i kemija mozga: kao kad se zaljubimo 

Ovo, u stvari, nije novo razmišljanje u povijest naše vrste. Njemački filozof Hegel smatrao je da umjetnost pruža intuitivne prednosti gledaocu pokazujući nam kako zemaljska i božanska sloboda može izgledati.

Platon je, također, vjerovao da su umjetnosti moćne forme karaktera, direktno utječući na naše emocije i poglede.

Propisane posjete muzeju ne predstavljaju rješenje, već su dio šireg plana liječenja.

Kopirati
Drag cursor here to close