Tradicija

Dani sv. Nikole Tavelića započinju 30. lipnja

Kultura / Flash | 16. 06. 2017. u 16:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu započinje 30. lipnja i trajat će do 9. srpnja kada će se održati središnja proslava.

Ovogodišnji program obilovat će različitim kulturnim, umjetničkim i glazbenim događajima, a "Dani sv. Nikole Tavelića" započinju tradicionalno duhovnim dijelom u okviru kojeg se u spomen bazilici u Tomislavgradu služi devetnica.

U okviru kulturnog dijela prvi dan manifestacije, u prostorijama Galerije i knjižnice Franjevačkoga samostana, s početkom u 19 sati bit će priređena izložba "Put sandala svetog Nikole Tavelića", a zatim će za javnost biti otvorena samostanska knjižnica.

U subotu, 1. srpnja, bit će obilježena 25. obljetnica osnutka Brigade kralja Tomislava s mimohodom i smotrom povijesnih postrojbi te svečanom akademijom.

Isti dan u 19 sati, u Gradskoj športskoj dvorani, bit će priređena četvrta po redu revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Za ljubitelje sakralne umjetnosti organizator je u nedjelju, 2. srpnja, u spomen bazilici pripremio koncert fra Marina Karačića, a u ponedjeljak, 3. srpnja, u klaustaru Franjevačkoga samostana bit će otvorena izložba "Antička zbirka kamenih spomenika Franjevačkoga muzeja Tomislavgrad".

U programu manifestacije uvrštena je i projekcija dokumentarnog filma "Bijeli put", koji će biti prikazan 4. srpnja u dvorani ispod Franjevačkoga muzeja, a 5. srpnja ispred spomen bazilike za najmlađe će biti izvedena predstava "Ježeva kućica".

Nezaobilazni dio Dana sv. Nikole Tavelića je Festival gange i gusala, koji je će se održati ispred spomen bazilike u četvrtak, 6. srpnja, s početkom u 20 sati, u petak, 7. srpnja, bit će obilježen Dan općine Tomislavgrad.

Manifestacija završava središnjim misnim slavljem u nedjelju, 9. srpnja, koju će predvoditi dr. Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM te narodnim veseljem uz zabavno kulturni program u izvedbi grupe Dalmatino i KUD-a "Cvijet" Cvetković- Jastrebarsko.

Kopirati
Drag cursor here to close