UDIK

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Kultura / Flash | 27. 01. 2016. u 08:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sjedanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja, čime se označava godišnjica oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz– Birkenau 1945. godine. Milijune ljudi su nacisti i njihovi suradnici širom Europe, u razdoblju između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Također, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Iz tog razloga, UDIK smatra da je ta rezolucija dobar primjer kojim bi se trebalo voditi civilno društvo u Bosni i Hercegovini, te ga primijeniti na bh. zajednicu i na taj način doprinijeti u sprečavanju ponavljanja tragične prošlosti, priopćeno je iz UDIK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close