Stari most

Balić: Najstariji skokovi na svijetu trebaju biti na listi UNESCO-a

Kultura / Flash | 09. 01. 2017. u 08:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje planovi da se uskoro na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a upišu i skokovi sa Starog mosta u Mostaru, potvrdio je nedavnom razgovoru za Fenu šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Kako je naveo postoje određene pripreme za upis sevdalinke, kao i za skokove sa Staroga mosta, a tu je još nekoliko elemenata koji zavređuju pažnju za upis na listu nematerijalne baštine.

Šešum se nada da će BiH tijekom 2017. godine imati upis ili barem kandidaturu koja će pomoći da se proglasi prvi rezervat čovjeka i biosfere, a riječ je o upisu na listu prašume Perućice s dijelom nacionalnog parka Sutjeska.

''Za neke projekte čekamo potvrdu u vezi s financiranjem, prvenstveno projekt vezan za borbu protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima za koje je BiH napravila ogroman pomak u 2016. Nadamo se da ćemo i u ovoj godini još napraviti dodatne aktivnosti kako bi bio ojačan mehanizam zaštite protiv te vrste nelegalne trgovine'', rekao je šef Ureda UNESCO-a.

Legendarni skakač sa Starog mosta Emir Balić i aktualni prvak u skokovima Lorens Listo, kažu za sarajevsko Oslobođenje kako s nestrpljenjem iščekuju dan kada će i skokovi dospjeti na UNESCO-ovu listu. Listo tvrdi da bi Mostar i njegov Stari most time postali jedinstveni u svijetu.

''Bio bi jedinstven slučaj da most, ali i skokovi koji se održavaju na njegovom luku, dospiju na popis svjetske baštine. To bi za naš klub, grad i državu bila velika stvar. Nadam se da bismo time lakše mogli organizirati naše skokove. Valjda će na taj način i bh. političari shvatiti koliko je to važna manifestacija za grad i državu'', poručio je Listo.

Balić ističe kako je posve logično da na UNESCO-ovu listu dospiju i skokovi sa Starog mosta, s obzirom na to da je ''riječ o skokovima koji su najstariji u svijetu''.

Podsjeća da je o skokovima s luka Starog mosta još 1664. godine u svom putopisu pisao Evlija Čelebija.

''Skokovi su davno dobili prostor u svjetskim enciklopedijama, gdje se nalaze fotografije mosta, pa i skokova od prije četrdeset godina. Visinski skokovi su inače jedna od prvih olimpijskih disciplina. Sa Starog mosta se nije prestajalo skakati ni tijekom rata kada su se na mostu zbog opasnosti od granata okupljali tek skakači i kamermani'', podsjeća Balić, tvrdeći i da skokovi imaju sve predispozicije za dospijeće na listu svjetske baštine.

''Nedavno je na listu dospjela Sinjska alka, a uskoro će osim skokova vjerojatno dospjeti i rezbarenje iz Konjica. Mi smo na vrijeme ispunili upitnike i dostavili ih'', rekao je Balić i dodao kako smatra da su za Mostar i Stari most, ali i turizam u Hercegovini, vrlo važni i skokovi iz serije Clif diving, koji se u posljednje vrijeme održavaju i u gradu na Neretvi, a koji tradicionalno okupljaju najbolje skakače iz svih dijelova svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close