Klizna situacija

Negativna selekcija: Drugačije, al' zato gluplje

Treba biti ili impresivno glup ili psihički rastrojen pa u vlasti držati istraživanog obiteljskog nasilnika i zaštitnicu dokazanog pedofila
Kolumna / Kolumne | 10. 03. 2023. u 09:05 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U romanu splitskog pisca Ante Tomića „Ništa nas ne smije iznenaditi“, po kojem je Rajko Grlić snimio jedan od boljih hrvatskih filmova novijeg doba – „Karaula“ – postoji lik kojeg čudno društvo iz kasarne na granici Jugoslavije i Albanije zove: Kultura.

Ovaj nadimak, kao i neke osobine oficira opsjednutog uzgojem cvijeća, Tomić je preuzeo iz stvarnosti. Baš u Makedoniji je na sadnice jako pazio dokazani sadista i ratni zločinac Ratko Mladić, dok su jednog vojnika koji je tada služio JNA nekoliko godina kasnije, u Hrvatskoj vojsci, zvali Kultura.

I znanje i zvanje

E tako bi – Kultura – prijatelji i poneki zajedljivi novinar mogli zvati Kenana Magodu, kandidata Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za mjesto ministra kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo gdje bi mu, što je dodatno grozno i isto toliko loše, kolegica mogla biti ministrica odgoja i obrazovanja, Naida Hot-Muminović iz Naroda i pravde.

Kenan Magoda je završio Fakultet za sport i tjelesni odgoj, dakle DIF, a kako je, piše u njegovoj službenoj biografiji, bio i izvršni producent Sarajevo Film Festivala, ispada da ima i znanje i zvanje za vođenje ministarstva u kojem je nepoznati genij spojio komorne orkestre i rukometne klubove, galerije savremene umjetnosti i boks, pozorišta i hokej, balet i biciklizam.

Kenan Magoda je, i tu počinje veeeliki problem i za SDP i za NiP i za Našu stranku – ili vladajuću koaliciju u spomenutom kantonu – istraživan zbog obiteljskog nasilja! Prema Rješenju Općinskog suda u Sarajevu on se bivšoj partnerici, Dinki Hasičić, obratio biranim riječima: „E sad ću te ubiti“, te je „uhvatio za vrat i tom prilikom je udarao glavom od zid, a potom uhvatio za ruku i bacio na pod“, gdje je „nakratko izgubila svijest, a kada je vidjela da se nalaze u haustoru zgrade, bosa i u pidžami je izašla trčeći da se udalji iz zgrade kako je muž ne bi vidio, te nazvala svoje roditelje koji su pozvali policiju...“

Prolazno mjesto na listi

Kultura nikada nije osuđen jer nije bilo „dovoljno dokaza“. "Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS je 26. maja 2017. godine donijela naredbu da se istraga neće sprovoditi jer nije postojao osnov sumnje da je počinjeno nasilje u porodici, budući da je jedini svjedok bila oštećena, a koja je odbila svjedočiti", kazala je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, dok Dinka Hasičić tvrdi kako je Magoda u prekršajnoj parnici dobio zabranu prilaska.  

U ozbiljnim državama se iz stranaka, makar bile i marginalne, osuđeni obiteljski nasilnici isključuju iz članstva u roku odmah. Tako bi, kaže Nermin Nikšić, i SDP izbacio Magodu da je dokazano kriv. Ali kako, eto, nije, dobio je prolazno mjesto na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo, da bi se u partiji dosjetili i kako je upravo ovaj DIF-ovac idealan kandidat za ministra kulture i sporta u najbogatijem kantonu u kojem je, inače, i najviše kulturnih institucija, festivala, producentskih kuća, autora i autorica...

Nemati principe a imati funkciju

Naida Hot-Muminović, za razliku od Kulture, nije sumnjičena da je nekog napala, ali zato jeste dokazano branila. Bilo bi to, je li tako, vrijedno respekta da branjeni nije, ni manje ni više, osuđeni pedofil Samir Alihodžić koji se planirao vratiti na posao nastavnika fizičkog u Osnovnoj školi „Grbavica 1“ u kojoj je, prije presude, učenicama pokazivao spolovilo i nudio im seks! Alihodžić je zbog toga osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu uz zabranu bavljenja nastavničkim poslom, ali rešetaka vidio nije: slobodu je, bukvalno, otkupio za nekoliko desetina hiljada maraka, dok je na stari posao krenuo kao da ništa nije bilo.

Naida Hot-Muminović ne smatra kako je seks s djecom normalan, sasvim suprotno, ali očito smatra da je bolje nemati principe a imati funkciju s koje ju je, koristeći se nemalim uticajem, mogao maknuti Kemal Ademović, nekadašnji šef AID-a i Alihodžićev punac. Da, onaj Kemal Ademović iz NiP-a što je sam sebe predložio za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa u fotelju zasjeo zahvaljujući podršci HDZ-a i SNSD-a.

Istina, nije jedini - ali jeste najveći - grijeh gospođe ministarke to što je umalo djevojčice izložila pedofilu. Ona je, lijepo piše u službenim dokumentima, prvi januar definirala kao „katoličku novu godinu“ uz koju, je li, postoje još i „pravoslavna“ i „hidžertska“. Brojne obaveze su razlog što se nije sjetila reći da je i, recimo, Međunarodni praznik rada koji se obilježava prvog maja također katolički, da ga pravoslavci slave petnaest dana kasnije, a muslimani desetog ševala.

Alternativa sistemu Familije

Treba biti ili impresivno glup ili psihički rastrojen pa u vlasti držati istraživanog nasilnika i dokazanu braniteljicu pedofila. Učiniti to u trenutku u kojem SDA čini sve, bukvalno sve, kako bi sačuvala vlastitu interesno-koruptivnu mrežu je kombinacija moralnog idiotizma, političke nezrelosti i primjene copy/paste tehnike kojom je ista ta SDA decenijama štitila svoje kadrove naučene da posjedovanje stranačke iskaznice garantira oslobađajuće sudske presude, bez obzira na dokaze.

Sarajevska „Trojka“ možda – može i bez možda – ima dobre namjere, samo što ili nema kadrove da ih pretvore u konkretne ishode ili ih drži u zapećku kako bi oslobodila mjesta za Magodu i Hot-Muminović. Šta god da je, odvratno je i može biti pogubno kako sada, tako i na prvim narednim izborima.

Ako su, dakle, Kultura i Hot-Muminović lica alternative sistemu kojeg je Familija uspostavila, onda nas, stvarno, više ništa ne smije iznenaditi. Baš ništa i nikada.        

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close