Dozvole

Slušaju li stranci nas?

Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 07. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok se domaće kompanije bore s mnoštvom različitih propisa, neke od stranih kompanija koje rade u Bosni i Hercegovini u velike građevinske projekte ulaze bez minimuma zakonskih uvjeta'', izvijestila je BHRT.

Kao primjer navodi se slučaj na izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, na poddionici Poprikuše – Nemila, koji, pored inspekcije, istražuje i Tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona.

Video: Betonara „CENGIZ“ radi bez dozvola

Hasib Čoloman prije 13 godina gradsku gužvu zamijenio je mirnim životom 20 kilometara od Zenice. Kada je kupovao kuću u naselju Kovanjići ni sanjao nije kakve će probleme imati početkom izgradnja Koridora V-c na ovom području.

Buka, prašina, vibracije, bujice u dvorištu i na kraju pucanje kuće bespomoćnog umirovljenika koja se nalazi uz gradilište poddionice Poprikuše – Nemila koju gradi kompanija "Čengiz" za čije radnike kaže da rade šta žele i da im, kako kaže, neko to i dopušta.

Nekoliko kilometara dalje, u centru naselja Donja Golubinja, kompanija "Čengiz" u rad je pustila pogon za proizvodnju betona i to bez poštivanja zakona i propisa države Bosne i Hercegovine.

''Nevjerojatan podatak potvrđen nam je u Ministarstvu prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona koje, kako ističu, nije izdalo ni urbanističku, kao ni okolišnu dozvolu za betonaru u Donjoj Golubinji'', navodi BHRT.

U zeničkom Eko forumu tvrde kako nisu iznenađeni jer je prema njihovoj ocjeni Bosna i Hercegovina El Dorado za strane kompanije.

"Kompanije koje ne moraju da poštuju zakone, koje mogu da rade šta hoće, koje institucije ili ljudi koji su u institucijama dobro štite i to je bezakonje", rekao je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close