Potpisani ugovori

360.000 KM za zaštitu okoliša Hercegbosanske županije

Potpisani ugovori s korisnicima namjenskih sredstava iz Naknada za zaštitu okoliša za 2022. godinu
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 07. 2022. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je ministar graditeljstva, obnove, prostornog  uređenja i zaštite okoliša, dr.sc Hikmet Hodžić, potpisao ugovore s korisnicima namjenskih sredstava Naknade za zaštitu okoliša za 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 360.000 KM. 

Radi se o namjenskim sredstvima koja se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i  zatim raspoređuju između Federacije i Županija u odnosu: Federacija BiH 30% – Županija  70%, kao naknada od pravnih i fizičkih osoba zagađivača i korisnika okoliša pri registraciji  motornih vozila. 

Zakonom o fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH regulirano je da se sredstva prikupljena iz  ovih prihoda vraćaju u financiranje projekata zaštite okoliša. 

Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske  županije, svake godine, kroz Javni poziv, prikupljena sredstva usmjerava na aktualne  probleme zaštite okoliša na području naše Županije. 

Ove godine navedena sredstva usmjerena su na sufinanciranje i implementaciju projekata i  programa upravljanja otpadom s naglaskom na poboljšanje usluga prikupljanja otpada i  povećanje stupnja recikliranja. 

Temeljem Javnog poziva a sukladno Pravilniku o utvrđivanju uvjeta za provođenje Javnog poziva, odlučivanju o izboru korisnika, raspodjeli sredstava i praćenja namjenskog korištenja  sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te Odluke Vlade Hercegbosanske  županije o davanju suglasnosti na Program raspodjele sredstava iz namjenskih sredstava  Fonda za zaštitu okoliša, sredstva su raspodijeljena na 9 korisnika i 9 projekata, među kojima  su zastupljene jedinice lokalne samouprave, javna komunalna poduzeća i privatna poduzeća.

Sklopljenim ugovorima je utvrđen iznos odobrenih sredstava, uvjeti i način korištenja  dodijeljenih sredstava, vremenski rok za realizaciju projekata/programa, način plaćanja i  kontrole namjenskog korištenja dodijeljenih sredstava, te ostala međusobna prava i obveze.

Kopirati
Drag cursor here to close