Sjednica u Mostaru

Pogledajte prijedlog novih cijena parkinga u Mostaru

Razloge ovakvih odluka iz Mo Parkinga objasnili su kao posljedicu primjene ove odluke aktivno na terenu već nešto duže od godinu i pol dana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 07. 2023. u 11:50 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara naći će se u ponedjeljak, 10. srpnja pred mostarskim vijećnicima.

Razloge ovakvih odluka iz Mo Parkinga objasnili su kao posljedicu primjene ove odluke aktivno na terenu već nešto duže od godinu i pol dana. Ističu kako je u radu testirana svaka rečenica Odluke te se pojavila potreba za promjenom iste kako bi rad na reguliranju parkinga bio usklađeniji s potrebama građana na terenu.

S obzirom da ima nomotehničkih ili gramatičkih ispravki koje ne mijenjaju suštinu, u obrazloženju ističu izmjene koje, kako navode, imaju financijske efekte ili do sada nisu bile definirane u prethodnoj odluci a važne su za svakodnevno funkcioniranje.

  Cjenik parkinga na području Grada Mostara

Vijećnici će također razmatrati i Odluke o načinu organiziranja i korištenja javnih parkirallišta u Gradu Mostaru u kojem se nalazi cijenik parkinga na području Grada Mostara.

U prijedlogu koji je poslan prema Vijeću predložili su sniženje cijene komercijalne mjesečne i komercijalne godišnje karte za 17 posto (to je karta koju u pravilu kupuju naši građani koji žele 1. zonu parkiranja, a nemaju prebivalište u toj zoni, privrednici izvan zone naplate parkiranja ili stranci).

Ovim odlukama prvenstveno pojeftinjuje mjesečna i godišnja karta za privredu i to 20 % na pojedinačnu kartu; pojeftinjuju komercijalna mjesečna i godišnja parking karta za 17 %; zbog primjetne potrebe osobito u vrijeme turističke sezone uvodi se tjedna komercijalna karta zbog stranih državljana; uvodi se popust od 10 % do 20 % za mjesečnu i godišnju kartu za privredne subjekte koji imaju više vozila. 

  Cjenik parkinga na području Grada Mostara

U odluci su navedena i dva primjera:

primjer #1: firma sa sjedištem u zoni 1, sa 5 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 5*720=3600 sa dodatnih 10% platiti ukupnu cijenu od 3240 KM što je dodatni popust od 360 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 54 KM. U odnosu na 80 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 32% jeftinije, odnosno 2,16 KM za cijeli dan parkiranja u 1. i 2. zoni

primjer #2: firma sa sjedištem u zoni 2, sa 11 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 11*540=5940 sa dodatnih 20% platiti ukupnu cijenu od 4752 KM što je dodatni popust od 1182 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 36 KM. U odnosu na 60 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 40% jeftinije, odnosno 1,44 KM za cijeli dan parkiranja u 2. zoni.

 

   Cjenik parkinga na području Grada Mostara

Izvijestili su kako će ubuduće JP Mostar Parking obavljati posao obilježavanja parkirnih mjesta, a ne putem izvođača drugih javnih poduzeća što je, kako navode, bio jedan od ranijih prigovora građana, a što je i njima predstavljalo problem u radu.

Naime, mijenja se Odluka na način da je obilježavanje parking mjesta u nadležnosti JP Mostar Parking d.o.o., a uređivanje parking mjesta (čišćenje, podrezivanje živice, košenje trave i sl) ostaje u nadležnosti gradskih službi kao i do sada. Prednja promjena je potrebna kako bi se omogućilo svakodnevno pregledavanje i popravljanje oznaka parking mjesta kako ne bi bilo zbunjenosti među građanima.

  Cjenik parkinga na području Grada Mostara

Ovom dopunom odluke, kako se nadaju, bit će uvedena i mogućnost da ranjivim skupinama u iznimnim slučajevima može biti odobrena besplatna parking karta što ranijim gradskim propisima nije bilo moguće.

Naime, kako ranijom odlukom nije predviđena mogućnost davanja besplatnih parking karata bilo kojoj skupini stanovništva to je sada popravljeno tako da se u iznimnim slučajevima besplatna karta može odobriti primjerice socijalno ugroženima, roditeljima s djecom invalidima.

  Cjenik parkinga na području Grada Mostara

Pošto je bilo pritužbi od građana koji žive u slijepim ulicama i sokacima koji su katastarski izvan zone naplate parkiranja, ali im je jedini prilaz adresi stanovanja iz ulice koja je obuhvaćena naplatom parkiranja ovim izmjenama je dozvoljena mogućnost da i ova kategorija kroz zadovoljenje interne procedure može kupiti povlaštene parking karte.

Definira se da Korisnici koji plaćaju naknadu za kupovinu povlaštene parking karte plaćaju putem pošte, banke ili mobilnog bankarstva to imaju obvezu napraviti minimalno 3 radna dana prije isteka povlaštene karte iz prethodnog mjeseca kako bi se provedena transakcija pravovremeno evidentirala na izvodu Mostar Parkinga u skladu s općeprihvaćenim računovodstvenim standardima. Napomena da Korisnik u ovom slučaju ne gubi ništa na trajanju karte, jer trajanje povlaštene karte se uvijek produžuje na već prije definirani period. 

Ovom se izmjenom uvodi naplata parkinga i nedjeljom u staroj gradskoj jezgri oko starog mosta u točno definiranom obuhvatu pošto se radi o turističkoj zoni u kojoj je zbog velikih gužvi potrebno regulirati mirujući promet i nedjeljom.

Također se ovom izmjenom, nakon učenja od građana u radu na terenu, bolje definira što čini kategoriju invalida i osoba s invaliditetom s time da nijedna dosada obuhvaćena kategorija nije izvedena iz prava na povlašteni parking.

Ove izmjene i dopune ne iziskuju dodatna sredstva iz gradskog proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close