Zelene pruge

Ozelenjavanje tramvajske mreže u Beču

Najveći projekt je onaj u glavnoj ulici u okrugu Simmering gdje će se modernizirati 1.400 metara pruge.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 08. 2022. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom Beča ove se godine provodi 30 projekata modernizacije tramvajskih pruga za što će biti utrošeno više od 37 milijuna eura. Dobra infrastruktura javnog prijevoza oproban je bečki recept za smanjenje automobilskog prometa i postizanje ekoloških ciljeva. Ukupno će se modernizirati 9.000 metara tramvajske mreže. Najveći projekt je onaj u glavnoj ulici u okrugu Simmering gdje će se modernizirati 1.400 metara pruge. Upravo ovdje će biti testirana nova takozvana ''zelena'' pruga.

Umjesto trave sadit će se žednjak, koji je jednostavniji za održavanje i cjenovno povoljniji. Osim toga je otporniji na vanjske utjecaje, a ne mora se često ni zalijevati. Dijelovi pruge s tom biljkom testirat će se i evaluirati do kraja 2023. Ako rezultati budu zadovoljavajući, pruge će se od 2024. ozelenjivati žednjakom.

Bečka tramvajska mreža zasad raspolaže s više od osam kilometara ''zelenih'' pruga. Kako je potvrdio direktor poduzeća Wiener Linien Günter Steinbauer, neprestano se radi na povećanju udjela ozelenjenih pruga. ''Takve pruge ne obogaćuju samo optički sliku grada, nego djeluju i pozitivno na mikroklimu snižavajući temperaturu okoline''. Pri širenju i modernizaciji tramvajskih pruga koriste se električni građevinski strojevi te reciklirani beton, sve s ciljem minimiziranja štetnih emisija ugljendioksida.

Radovi na održavanju i modernizaciji tramvajskih pruga održavaju se tijekom ljetnih mjeseci odnosno školskih praznika kada je manje putnika. Prošle su godine tramvaji u Beču prešli ukupno 23,3 milijuna kilometara. Oko 172 kilometra duga tramvajska mreža, šesta po veličini na svijetu, jako je opterećena što iziskuje neprestanu modernizaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close